Novi potresi se ne očekuju na području Valjeva, nego na potezu ka Krupnju, i to tek u periodu od desetak godina!

Maksimalna jačina zemljotresa na tom podneblju je do pet stepeni Rihterove skale, kaže direktorka Seizmološkog zavoda Srbije

  • 6

Direktorka Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović izjavila je za regionalni Radio Patak da građani Kolubarskog okruga nemaju razloga za brigu, iako je zapadna Srbija na trusnom području, ali navodi da su mogući potresi u regionu ka Krupnju.

RAZORNO: Zemljotres u Kosjeriću oštetio 100 kuća!

- U valjevskom kraju ne očekujemo zemljotres jači od mioničkog, a u narednom periodu od desetak godina mogući su zemljotresi, ali na pravcu ka Krupnju, granici BiH i Srbije, a ne ka Mionici. Mala je verovatnoća da se to desi za nedelju dana, ali verovatnoća se povećava sa protokom vremena. Novi zemljotresi se ne očekuju na području Valjeva, već na potezu ka Krupnju, jer očekujemo seizmička kretanja južnim padinama Povlena pa dalje - rekla je direktorka Seizmološkog zavoda.

NOVI ZEMLJOTRES JUTROS PONOVO PROTRESAO SRBIJU! Evo gde se sve treslo i kolike jačine je bio udar!

Što se tiče sinoćnjeg zemljotresa u regionu Kosjerića, ukoliko je to bio glavni, Slavica Radovanović kaže da se očekuje serija naknadnih udara u narednih nekoliko dana.

Foto: ready.gov Foto: ready.gov

STANOVNICI SELA MRČIĆI O ZEMLJOTRESU: Još uvek se osećaju podrhtavanja, skupljamo malter po kući!

- Maksimalna jačina zemljotresa na tom podneblju je do pet stepeni Rihterove skale. Mnogi su zaboravili da su 2006. godine bila dva jača zemljotresa na južnim padinama Maljena. Tada je zemljotres u Boganici imao sličnu magnitudu kao ovaj u Kosjeriću. Ovo je sad samo nastavak raseda - kaže Slavica Radovanović.

ČUO SE JAK PRASAK PRE UDARA: Zemljotres trajao 30 sekundi, osetio se u Čačku, Valjevu i nekim delovima BiH!

Ona je ponovila da se u ovom kraju ne očekuje zemljotres jači od mioničkog, koji je bio magnute 5,9 stepeni Rihterove skale, a kada je oštećeno više od 10.000 objekata.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    9. mart 2015 | 13:19

    Znaci nas oko Sapca protrese svakako bilo valjevi ili Krupanj u epicentru, nagrabusimo i mi .

  • Rihter

    9. mart 2015 | 15:47

    Ovu treba privesti. Zemljotres nije moguce ni predvideti ni ocekivati. 10 godina za zemljotres je period od par sekundi. Postoje samo sistemi za uzbunjivanje koji snime potres u dubini i obaveste ljude do 2 minuta pre nego sto se oseti na povrsini. To imaju u Japanu na nekim mestima. Po logici drmace Kosjeric jos par dana manjim intenzitetom dok tlo ne nalegne opet. Maksimalno ce se desiti do 3,3 prema snazi prvog. Tako uvek biva. Sve drugo je nagadjanje a pogotovu gde ce da udari sledece.

  • Bora

    9. mart 2015 | 14:03

    Zapad majku im prave zemljotse. Hemogu nam nista Jaci smo od sudbine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA