RUSI UZVRAĆAJU UDARAC: Znamo kako ćemo odgovoriti Americi na provokacije!

Pentagon je juče saopštio da će oko 3.000 američkih vojnika iz treće pešadijske divizije biti raspoređeno u Istočnoj Evropi, kako bi učestvovali u vežbama obuke sa snagama Estonije, Letonije i Litvanije

  • 23

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da će Moskva odgovoriti na nagomilavanje vojnika NATO blizu ruske granice "na adekvatan način".

Nagomilavanje vojnika NATO blizu granice Rusije "ne doprinosi obnovi poverenja" u evroatlantskom prostoru, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim španskim kolegom Hoseom Manuelom Garsijom-Margalom.

- Primorani smo da reagujemo na adekvatan način, ali smo uvereni da ovi problemi treba da budu rešeni kroz ravnopravan dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju - istakao je Lavrov, a preneo Međunarodni servis vesti Sputnjik.

Pentagon je juče saopštio da će oko 3.000 američkih vojnika iz treće pešadijske divizije biti raspoređeno u Istočnoj Evropi, kako bi učestvovali u vežbama obuke sa snagama Estonije, Letonije i Litvanije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

PROVOCIRAJU PUTINA: Estonija i NATO održali vojnu paradu na 300 metara od Rusije (FOTO) (VIDEO)

Pukovnik Stiv Voren rekao je novinarima da je 750 američkih vojnih tenkova, helikoptera, drugih vozila i opreme stiglo u Rigu u ponedeljak.

Prispeće oko 120 komada američke vojne opreme u luku u Rigi, potvrdilo je i letonsko ministarstvo odbrane.

Oprema je dopremljena u sklopu tekuće operacije "Atlantska rešenost", od čega će deo ostati u Letoniji, a deo biti prebačen u susednu Estoniju i Litvaniji.

- To će dalje pomoći poboljšanju bezbednosti sve tri baltičke države i demonstrira solidarnost sa našim NATO članicama - napisao je na Tviteru ministar odbrane Letonije Raimonds Vejonis.

Američka operacija "Atlantska rešenost" podrazumeva nastojanja SAD da podrže svoje NATO saveznike i partnere u Evropi, što znači stalno prisustvo kopnenih snaga u Poljskoj i u regionu Baltika, kao i održavanje pomorskih vežbi u Crnom moru.

Nezavisno od toga, direktor ruskog Nacionalnog centra za smanjenje nuklearnih rizika Sergej Rižkov izjavio je danas agenciji TAS S da će ruski stručnjaci ispitati područje na severu Francuske gde će NATO održati vežbu.

- U skladu sa dokumentom iz Beča 2011. o merama za jačanje poverenja, grupa ruskih stručnjaka sprovešće inspekciju pomenutog područja na francuskoj teritoriji od 10. marta do 13. marta - rekao je Rižkov.

Područje je izabrano za zajedničku vežbu novog sastava vojske za brzo reagovanje. Poziv za učešće u vežbi "Citadela Kleber 2015." upućen je između ostalih vojnim jedinicama iz Belgije, Britanije, Nemačke, Grčke, Danske, Španije, Italije, SAD i Francuske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    10. mart 2015 | 18:36

    Rusi će ih zgaziti kao bubašvabe.

  • Zivot

    10. mart 2015 | 18:36

    Ja mislim da hoce da isprovociraju Moskvu da uradi neki nervozni potez,misljenja sam da im cilj finansiski udar na Rusiju I njena podela I pljacka resursa

  • S.S.

    10. mart 2015 | 19:09

    Prolece ce dati sve odgovore!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA