MENJAJU SE PLATE U JAVNOM SEKTORU: Evo ko će dobijati više, a ko manje!

Radna verzija zakona o platama je pri kraju, a još se razmišlja da li će lekari ili nastavnici primati različite iznose, u zavisnosti od mesta gde su zaposleni

  • 22

Doktori i medicinske sestre koje rade sa pacijentima koji su oboleli od HIV-a, kao i njihove kolege iz Urgentnog centra imaće veće plate od zaposlenih lekara u domovima zdravlja. Takođe, nastavnici koji uče decu sa smetnjama u razvoju dobiće više novca. Pored ovoga, razlikovaće se zarade policajaca kojima je radno mesto u kancelarijama i onih koji su stalno na terenu.

Ovo su neki od primera koji će se naći u novom zakonu o platama čija je radna verzija pri kraju, saznaju Novosti. Prema ovom zakonu biće utvrđena nova skala svih koji rade u javnom sektoru, a prema dogovoru sa MMF mora da bude usvojen do juna.

U Vladi se još veća da će u zakon biti uveden kriterijum da se plate razlikuju u zavisnosti od toga gde zaposleni radi. Konkretno, to bi značilo da lekari ili prosvetni radnici u Beogradu imaju veće plate od onih u manjim mestima, jer su u prestonici troškovi života veći.

Međutim, ukoliko ovaj model bude usvojen, iz prosvetnog sindikata poručuju da če se boriti portiv njega, jer stvara građane prvog i drugog reda.

- Prosvetni radnik je isto i u Leskovcu i Beogradu ili Novom Sadu i ne može da prima različitu platu za istu posao - kaže Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slobodan

    11. mart 2015 | 11:37

    Mislim da bi trebalo da mi van Beograda radimo besplatno a elita iz BG da uzima koliko hoce.Jer samo beogradska deca treba da jedu svaki dan!!!

  • neshha

    11. mart 2015 | 12:31

    Sto se tice medicinskih radnika zaposlenih u Urgentnom apsolutno se slazem!!!Ti ljudi zista zasluzuju najveca primanja.Dva puta sam bio njihov pacijent(intenzivna nega koronarne jedinice),i ne postoje reci da se opise njihov profesionalizam!

  • BG

    11. mart 2015 | 11:35

    Zašto bi fakultetski próf za svoje ne dolazke na konsultacije i predavanja dobijao 150000 platu a prosvetar svakodnevno na poslu 45000??Vučiću pojasni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA