MA DA LI JE MOGUĆE? Srbi su, posle Rusa, najpijanija nacija na svetu!

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji svaki stanovnik godišnje popije 12, 5 litara čistog alkohola, što nas svrstava među najpijanije nacije na vsetu

  • 25

Mapa na stranici Svetske zdravstvene organizacije pokazuje kolika je potrošnja alkohola po glavi stanovnika u svetu.

Mapa koja se nalazi na stranici Svetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuje da u Srbiji svaki stanovnik stariji od 15 godina godišnje popije više od 12.5 litara čistog alkohola, što ih uz Ruse, ostatak istočne Evrope, i Portugal, stavlja među najpijanije nacije na svetu.

Ova mapa nastala je na osnovu podataka Globalnog informacionog sistema o alkoholu i zdravlju koji deluje u sklopu Svetske zdravstvene organizacije. Radi se o sistemu koji prati i analizira zdravstvena stanja nacija, povrede i zločine nastale pod dejstvom alkohola, ali i političke odgovornosti u vezi sa borbom protiv alkoholizma. Prema njohovim podacima organizacije 3.3 miliona smrtnih slučajeva godišnje je povezano sa alkoholizmom. Alkohol prouzrokuje preko 60 različitih vrsta bolesti koje ostavljaju značajne posljedice na pojedinca ali i njihove porodice.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Razlozi za alkoholizam su, uz socijalno beznađe, i "običajna" konzumiranja - piće je obavezno u svim prilikama, bilo da se slavi ili tuguje. Što se tiče Srbije, prema skorašnjem istraživanju, više od 40 posto mlađih od 16 godina se jednom ili više puta napilo, čak 90 posto njih je probalo alkohol, a svaki peti se često opija tokom godine. Takođe, svaki deseti lečeni alkoholičar je mlađi od 30 godina. Više od 70 posto punoletnog stanovništva u Srbiji konzumira alkohol, uz povremena opijanja i upravo iz te kategorije se kasnije i registruju zavisnici, njih 10 do 15 posto.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevni avaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    13. mart 2015 | 09:48

    Pa mi smo uglavnom u glupostima vodeći u svetu....!!

  • CCCC

    13. mart 2015 | 10:00

    Istina je.Da je samo to.Po ubistvima,po kriminalu,po silovanjima i prostituciji smo u samom vrhu.Na žalost takvi smo!!!

  • uh

    13. mart 2015 | 10:55

    Blago nama opet s Rusima bracom !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA