NAJTEŽA ODLUKA U ŽIVOTU PILOTA HEROJA: Evo šta je Omer Mehić morao da uradi 1992. godine

- Muči me moje ime. Muči me ovaj raspad, nacionalizam. Dele nas, komandante. Muči me pitanje: ko sam ja i kome pripadam i šta da radim sa sobom? - pitao se Mehić u predvorje rata na prostorima bivše Jugoslavije

  • 23

Omer Mehić (47), jedan od poginulih u stravičnoj helikopterskoj nesreći koja se dogodila u petak kod Surčina , u trenutku najveće krize bivše Jugoslavije i raspada morao je da donese najtežu odluku.

U to vreme, 1992. godine, kad se zemlja raspadala i bila u jeku rata i kad su se svi narodi delili, Mehić nije znao gde pripada. Na kraju, ipak se odlučio da ostane dosledan JNA, svom puku i svojoj eskadrili.

- Omer je bio častan, veliki čovek, profesionalac, pilot neopterećen nacionalizmom. Žalosno je što takvi ljudi žive s nama i u nama, a mi ih ne primećujemo dok ne nestanu - ovako o Omeru Mehiću govori njegov komandant, pukovnik u penziji Srećko Prentović.

POGINULI PILOT - HEROJ KOJI JE SPASAO 1.000 ŽIVOTA: Pored bebe stradao jedan od srpskih junaka! (VIDEO)

Od nekadašnjeg saborca oprostio se dirljivim pismom, koje najbolje govori o karakteru i vrlinama nastradalog Mehića.

Prentović se prisetio jednog njihovog razgovora obavljenom na tenkodromu Zalužani 1992. godine i objavio na svom fejsbuku.

- Pozdrav komandante, šta ima?

- Uđi, Omere.

- Šta se ovo dešava, komandante?

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

- Raspad sistema, moj Omere, rat. Užas, vidiš sam.

- To me ne brine, to je naš posao. Nego ovo s nacionalizmom i prebrojavanjem krvnih zrnaca po tom osnovu.

- Kaži Omere, šta te muči, ne okolišaj.

- Došao sam da pričamo otvoreno, da se posavetujem. Muči me moje ime. Muči me ovaj raspad, nacionalizam. Dele nas, komandante. Muči me pitanje: ko sam ja i kome pripadam i šta da radim sa sobom?

- Ti si Omere naš, pripadaš JNA, ovom puku i ovoj eskadrili. A kome svi mi danas pripadamo ne bih ti znao reći. Drugi odlučuju. Već sutra, neko meni može reći: "Ne trebaš nam više, bez obzira na to što se zovem Srećko, a ne Omer". Ostaneš li s nama, delićeš našu sudbinu. Bilo kakvu odluku da doneseš, pozdraviću je. Samo te jedno molim. Ako rešiš da odeš, nemoj da bežiš. To je kukavički. Saopšti svoju odluku i idi kao čovek. Dostojno ćemo te ispratiti, jer ti to zaslužuješ.

VEČNA SLAVA HEROJIMA: Ovo su biografije nastradalih u helikopteru (FOTO) (VIDEO)

- Omer je doneo znate i sami kakvu odluku. Poštenu, kakav je i on bio. Veliku, kakav je i on bio. Hrabru, kakav je i on bio. Nikad više nismo prozborili nijednu reč na tu temu. A sretali smo se. Zagrlio bi me i poljubio. I uvek mi se obraćao s komandante, mada mu to više nisam bio - napisao je Prentović.

Omer Mehić, koji je kobne noći pilotirao helikopterom koji se srušio kod Beograda, major avijacije, rođen je  24. jula 1967. u Doboju. Bio je na dužnosti pomoćnika komandanta za transport i traganje i spasavanje, ujedno nastavnik letenja u komandi 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade. U vojsci je od 21. jula 1990. Završio je vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i sve vreme je bio pilot helikoptera. Bio je oženjen i otac dvoje dece.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Južnjak

    16. mart 2015 | 11:50

    Ostao je veran JNA i Jugoslaviji,i odbio je da puca na Srbe,za razliku od velike većine bosanskih muslimana. Verovatno je kao pripadnik Vojske Jugoslavije,branio Srbiju i za vreme NATO agresije 1999.godine...Takve ljude treba poštovati!

  • Popaj

    16. mart 2015 | 12:05

    Neki umiru jedanput, ali zive vecno kroz svoja dela.

  • Sergej Danilovič

    16. mart 2015 | 11:56

    Omere čovječe poćivaj u miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA