Nišlije ostaju bez kultnog mesta u Tvrđavi! Razlog - kafić! (FOTO)

Planinarski savez grada Niša osnovan je 1951. i obuhvata sedam planinarskih klubova i društava. Od Grada su 1959. dobili prostoriju u Tvrđavi na korištenje, kad je osnovan Dom planinara. Sad se to mesto gasi

  • 3

Posle 55 godina niški planinarski klubovi možda će ostati bez Planinarskog doma u Tvrđavi, a Nišlije bez omiljene letnje bašte jer gradska uprava Planinarskom savezu ne želi da produži ugovor o zakupu zbog "nepoštovanja ugovora". Dom planinara koristi 6 niških planinarskih klubova.

Problem nastaje kada je Uprava za imovinu grada i inspekcijske poslove 12. decembra 2014. godine dostavila Paninarskom savezu Niša rešenje turističke inspekcije u kome se navodi da Privredno društvo za usluge i trgovinu "Čelin Kamen d.o.o." obavlja ugostiteljsku delatnost u poslovnom prostoru zgrade Planinarskog doma, kao i u bašti ispred zgrade, što se protivi uslovima u ugovoru korišćenja ove zgrade.

Male Nišlije kod Perišića: Gradonačelniče, ne dajte da poskupi čokolada!

- Uprava za imovinu grada nam nije produžila ugovor o korišćenju od jula 2014. godine, kada je istekao, jer smo navodno prekršili jedan član odredbe ugovora iz aprila prošle godine da smo imali privrednu delatnost u Domu. Međutim, osoba koja je potpisala taj zapisnik nije bila ovlašćena. S druge strane, mi jesmo to radili ali napolju, a ne unutar Doma planinara. Nakon toga smo tražili da ponovo dođe komisija, što su oni odbili i tek 3. februara 2015. godine je došao inspektor Turističke inspekcije u Nišu i utvrdio pregledom prostorija i opreme da ne obavljamo ugostiteljsku delatnost - kaže zamenik predsednika Planinarskog saveza grada Niša Živojin Miljković.

Načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove Ljubiša Janić objašnjava da ne mogu da uvaže izveštaj inspekcijske kontrole koja je izvršena 3. februara, a koja pokazuje da se u Domu planinara ne obavlja ugostiteljska delatnost, jer je rađena nakon svih pokrenutih postupaka.

Foto: facebook.com/Pd Suva Planina Niš Foto: facebook.com/Pd Suva Planina Niš

- Planinarski savez grada Niša je podneo zahtev za jedan deo prostora u okviru tog Planinarskog doma i najverovatnije će biti razmatran na Komisiji, ali tek kad budu vratili celokupnu površinu Gradu. Oni imaju mogućnost neposredne pogodbe samo ukoliko ne ostvaruju prihode. Taj postupak prvo mora da se prekine sudskim putem i da nam vrate ispražnjen prostor i onda ćemo moći da raspolažemo tim prostorom po zahtevima koji u međuvremenu budu stigli - ističe Janić.

Planinarski savez grada Niša je osnovan 1951. godine i obuhvata sedam planinarskih klubova i društava. Od Grada su 1959. godine dobili prostoriju u Tvrđavi na korištenje i tada je osnovan Dom planinara. Kada je Planinarski savez Niša dobio ovaj prostor na korišćenje, zgrada je bila potpuno neupotrebljiva i u rujniranom stanju. Planinari su tada uz pomoć brojnih sponzora i dobrovoljnim radom gradili prizemni deo Doma planinara.

Dom je izgoreo u velikom požaru 1984. godine, pa su ga planinari sami obnovili i po odobrenom projektu dogradili u objektu gornji sprat za kancelarije.

Treba napomenuti i to da je planinarski dom jedno od omiljenih mesta Nišlija u kome uživaju u pravoj oazi u sred centra grada.

(Telegraf.rs / Izvor: niskevesti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislijka

    17. mart 2015 | 14:38

    Daj nemoj da se lazemo, drzite kafic-bastu, a ako niste za to registrovani onda ste prekrsili pravila.

  • Г&Н

    17. mart 2015 | 15:16

    Једно од пријатнијих места за излазак где можеш опуштено без дреке и гласне музике да попијеш пиће са породицом. Лепо сте рекли,оаза у самом центру,тј.тврђави. Волео бих да се реши тај проблем,на задовољство нас који некад чекамо за место да би попили пиће са пријатељима које не виђамо често,а да можемо да и причамо,јер је у другим кафићима прегласна музика.

  • Djika

    18. mart 2015 | 04:08

    Tamo je preskupo, koka kola 150 dinara. Planinarski dom za sastanke ok, ali mesto gde deru za pice, nikako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA