OKONČANA DRAMA U TUNISU: 22 osobe ubijene, teroristi likvidirani, oko 200 taoca opet na slobodi! (FOTO) (VIDEO)

Nakon terorističkog napada u kojem je ubijeno sedam stranaca dok je više njih uzeto za taoce, usledila je akcija policije i evakuacija zarobljenih turista

  • 4

Drama u muzeju "Bardo" u Tunisu okončana je danas, pošto su u akciji antiterorističke jedinice ubijena dvojica naoružanih napadača, a oko 200 talaca oslobođeno.

- Najmanje 19 osoba je ubijeno, uključujući 17 stranih turista kada su ekstremisti napali muzej Bordo u prestonici Tunisu - rekao je premijer Habib Esid po okončanju krize.

Jedan tuniški državljanin i policajac su takođe ubijeni u napadu, dodao je on, preneo je Rojters. Premijer je naveo da su poginuli turisti bili državljani Italije, Nemačke, Poljske i Španije.

Napadači su prethodno upali u muzej i otvorili vatru na turiste usmrtivši tom prilikom 18 osoba, među kojima 17 stranih državljana i jednog Tunišanina. Zatim su se zabarikadirali u muzeju u kojem je bilo oko 200 posetilaca koje su uzeli za taoce.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U akciji oslobađanja talaca ubijen je i jedan policajac, saopštio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tunisa.

- Antiterorističke jedinice su ušle u muzej - čiju okolinu obezbeđuje policija i sprečava pristup, dodao je on.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Muzej se nalazi neposredno pored parlamenta koji je zasedao u trenutku tog napada za koji je odgovornost, kako je preneo Sputnjik, preuzela džihadistička grupa Islamska država.

Ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić izjavio je da među ubijenim turistima nema državljana Srbije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Prema svim podacima koje smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova, turističkih agencija i jednog od vodiča koji je bio u muzeju u vreme napada, ali je uspeo da pobegne, srpskih turista u muzeju nema - rekao je on i dodao da se u Tunisu trenutno nalaze samo dvoje srpskih turista koji borave na jugu zemlje, kod Susa.

Prema nepotvrđenim izveštajima, naoružani napadači u vojnim uniformama upali su sa kalašnjikovima u muzej i otvorili vatru na turiste.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Muzej "Bardo", poznat po kolekciji antikviteta, jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Tunisu, a turizam je ključni sektor ekonomije te zemlje koju posećuje veliki broj Evropljana, navodi BBC.

Poslednji teroristički napad u kojem su stradali strani turisti u Tunisu dogodio se 2002. godine kada je u eksploziji bombe bačene na sinagogu na ostrvu Ðerba poginulo 19 ljudi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Mediji ocenjuju da su bezbednosni rizici u Tunisu u porast poslednjih meseci zbog nestabilne situacije u susednoj Libiji.

Pored toga, veliki broj Tunišana otišao je da se bori u redovima džihadista u Siriji i Iraku, zbog čega raste bojazan da bi ekstremisti po povratku u Tunis mogli da izvedu terorističke napade.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

PUCNJAVA U PARLAMENTU, UBIJENO 8 LJUDI: Naoružani muškarci upali u skupštinu i napravili masakr! U toku talačka kriza (VIDEO)

Koliko je dramatično izgledala akcija spasavanja talaca možete pogledati u videu ispod.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baksuz

    18. mart 2015 | 16:09

    A ja uplatio letovanje u Tunisu... kontao da se tamo ne puca...

  • Војвода Мишић

    18. mart 2015 | 17:50

    Ново жариште. Тунис. Баш кад им почиње туристичка сезона. Браво за владаре новог светског поретка. Раде у три смене. Украјина, Сирија, Либија, Египат, Тунис. Нек се припреми Иран.

  • boca

    18. mart 2015 | 20:01

    Vidi se da pojedini ne zure i to jos se penju uz stepenice a to je otvorena meta.Malo je naduvano sve ovo ili ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA