GENOCID NAD JAZIDIMA: Islamska država optužena za brutalno silovanje, mučenje i seksualno ropstvo!

U saopštenju se navodi da je IS "moguće počinila sve tri vrste najtežih međunarodnih zločina: ratni zločin, zločin protiv čovečnosti i genocid"

  • 6

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava juče je saopštila da su džihadisti Islamske države verovatno počinili genocid u pokušaju da unište manjinsku iračku zajednicu Jazida.

U saopštenju se navodi da je IS "moguće počinila sve tri vrste najtežih međunarodnih zločina: ratni zločin, zločin protiv čovečnosti i genocid", prenela je agencija AFP.

Agencija UN za ljudska prava je objavila izveštaj, baziran na intervjuima sa više od 100 svedoka i žrtava, u kojem se opisuje niz užasnih zločina koje su počinili ekstremisti IS, uključujući ubistva, mučenja, silovanja, seksualno ropstvo i korišćenje dece kao vojnika.

Svi ti zločini predstavljaju kršenje međunarodnih ljudskih i humanitarnih prava, a neki od njih su praktično "zločini protiv čovečnosti" i "ratni zločini", saopštio je UN.

Jazidi, kurdski manjinski narod u Iraku, našao se na udaru džihadista kad su prošle godine krenuli u ofanzivu za osvajanje teritorija Iraka i Sirije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Khalid Ibn Al-Walid

    20. mart 2015 | 10:36

    Al nikako da optuze izrael za genocid nad palestincima koji i dan danas traje..cudo jedno kako su brzi za druge

  • Oldboy86

    20. mart 2015 | 08:11

    Poznajem jednu jezitsku porodicu,veoma su dobri ljudi i pošteni. Veruju u Sunce i veoma dobro kuvaju. Žalosno je ovo sto im se dešava,treba stati na put ovima iz IS..dosta više!

  • King

    20. mart 2015 | 07:22

    Zasto ne bombardujete taj Vas ekaperiment koji se otrgao kontroli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA