PAD AVIONA U FRANCUSKOJ: Svuda su samo olupine i tela, pronađena crna kutija! (FOTO) (VIDEO)

Avion A320 nestao je s radara u 9.39 sati * Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da nema preživelih * Vremenski uslovi su bili pogodni, pa stoga zvaničnici još utvrđuju šta je dovelo do stravične nesreće u kojoj su svi putnici izgubili živote

  • 38

Avion Erbas A 320 nemačke kompanije Džerman vings/Lufthansa srušio se danas na jugu Francuske, a kako je izjavio predsednik Francuske Fransoa Oland ne očekuje se da ima preživelih.

SRUŠIO SE AVION U FRANCUSKOJ: Poginulo 148 ljudi! (FOTO) (VIDEO

22,30 "DŽERMANVINGS" OTKAZAO LETOVE, POSADA NE DOLAZI NA POSAO

Aviokompanija "Džermanvings" je otkazala tokom dana više letova, a razlog bi mogao biti taj što neki članovi posada nisu došli na posao, rečeno je nemačkim medijima u "Lufthanzi".

Time je, zapravo, kako tumače mediji, potvrđen jedan izveštaj "Špigla-onlajn" da je moguće da je više pilota "Lufthanze" i njene kćerke-firme "Džermanvingsa" iz bezbednosnih razloga izbeglo da leti. Iz "Lufthanze" je saopšteno da niko od njih, kao opravdanje svog odsustva sa posla, nije naveo zabrinutost da nešto nije u redu sa bezbednošću, već isključivo lične razloge.

- Imamo razumevanja za njihovu odluku - izjavio je Tomas Vinkelman, portparol poslovodstva "Džermanvingsa", piše u saopštenju.

21,50 POTRAGA NA MESTU NESREĆE SE NASTAVLJA U ZORU

Operacija potrage na mestu nesreće putničkog aviona "Džemanvingsa" na jugu Francuske za danas je okončana i biće nastavljena u zoru, javljaju francuski mediji. Sa padom mraka, uslovi potrage postali su otežani, pa su helikopteri spasilačkih ekipa prestali da nadleću zonu pada aviona, a u zoru će nastaviti sa operacijama, izjavio je potpukovnik žandarmerije Žan-Mark Menišini. On je za RTL rekao i da će sutra početi i identifikacija tela nastradalih.

Francuska televizija je objavila prve video snimke sa mesta na kojem se srušio avion nemačke kompanije "Džermanvings", u teško pristupačnoj zoni u francuskim Alpima. Na snimcima se vide mnogobrojne krhotine letelice na strmim padinama i žandarmi u operaciji potrage.

Youtube/AFP

Ekipa "Frans 2" helikopterom je nadletala mesto nesreće i napravila snimak iz vazduha, a sličan snimak je objavilo i francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prikazujući nepristupačan planinski teren.

20,50 UZROK NESREĆE JE MOŽDA GUBITAK PRITISKA U KABINI

Nemačka štampa danas, iz diskusija pilota na internetu, prenosi spekulacije da bi uzrok nesreće aviona "Džermanvingsa" u južnoj Francuskoj, mogao biti gubitak pritiska u kabini, zbog čega je, možda, posada izgubila svest. Mediji ukazuju da posada aviona, kako izgleda, nije informisala kontrolu leta o započetom spuštanju aviona sa visine od 12.000 metara i nije poslala signal za pomoć.

Ekspert za pitanje leta Hajnrih Grosbongart ukazao je na to da se o uzrocima ništa ne zna.

- O uzrocima pada se još baš ništa ne zna. U ovom momentu nema ni polazne tačke za spekulacije. Sada se mora čekati... - rekao je on i dodao da to što je "Džermanvings" jeftina kompanija ne znači ništa u ovom slučaju, jer "jeftino, ni u kom slučaju ne znači nesigurno".

19,45 LUFTHANZA: PAD AVIONA SE POSMATRA KAO NESREĆA

Potpredsednik "Lufthanze" Hajke Birlenbah rekla je novinarima u Barseloni da u toj kompaniji današnji pad aviona na jugu Francuske, za sada, posmatraju kao nesrećni slučaj. - Za sada možemo da kažemo da je reč o nesreći. To je sve što mogu da kažem - rekla je ona, a preneo AFP. Ona je rekla da je avion, na letu za Diseldorf u Nemačkoj, kasnio sa poletanjem iz Barselone 30 minuta ali da se ne zna razlog kašnjenja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

19,00 SVEDOK: SVUDA SU SAMO KRHOTINE I TELA Poslanik francuskog regiona "Alpes-de-Haute-Provence" Kristof Kastaner koji je nadleteo mesto stradanja napisao je na svom tviter-nalogu da je "avion totalno razbijen", javljaju nemački mediji. On je, kako se navodi, zajedno sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernard Kazeneuve nadleteo mesto nesreće.

- Strašne slike u brdima. Nije ostalo ništa osim krhotina i tela - napisao je ovaj regionalni poslanik, prenose nemački mediji, povodom nesreće aviona nemačke "Džermanvings", koji se srušio u južnoj Francuskoj, pri čemu je stradalo 144 putnika i šest članova posade.

18,40 ANALIZA CRNE KUTIJE

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev potvrdio je da je pronađena jedna crna kutija aviona nemačke kompanije "Džermanvings" koji se danas srušio na jugu Francuske i rekao da će ona biti odmah podvrgnuta analizi. Kako je precizirao, crna kutija će biti prosleđena Kancelariji za istrage i analize (BEA) koja je pokrenula bezbednosnu istragu, prenose francuski mediji. - Crna kutija će u narednim satima biti ispitana kako bi se ubrzala istraga - izjavio je Kaznev na konferenciji za medije.

17,38 PRONAĐENA CRNA KUTIJA

Francuski poslanik Kristof Kastane, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova nadletao zonu u francuskim Alpima u kojoj se danas srušio avion nemačke kompanije "Džermanvings", a trenutno se nalazi u kriznom štabu, izjavio je da je pronađena jedna od crnih kutija tog aviona, prenosi pariski list "Figaro".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

17,20 SAD: NE POSTOJE NAZNAKE DA JE AVION PAO ZBOG TERORISTA

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Bernadet Mijan izjavila je da ne postoje indicije da je današnji pad aviona kompanije "Džermanvings" u francuskim Alpima rezultat terorističkih aktivnosti. Bela kuća je saopštila da je predsednik Barak Obama informisan o avionskoj nesreći i da će zvaničnici SAD biti u kontaktu sa francuskim, nemačkim i španskim kolegama, kako bi im pružili pomoć, javile su agencije.

16,58 NIJE BILO SOS SIGNALA

Uprkos ranijim izveštajima o navodno poslednjoj poruci koja je glasila "Uzbuna, uzbuna", francuska agencija AFP izveštava da nikakav poziv u pomoć zapravo nije poslat iz aviona. - Posada nije poslala SOS signal. Kontrolori leta su odlučili da proglase uzbunu jer nisu mogli da uspostave kontakt sa posadom - rekao je izvor.

16,55 AVION JE PADAO 8 MINUTA

Tomas Vinkelman, predstavnik nemačke aviokompanije "Džerman vings", izjavio je da se uzroci nesreće istražuju i naveo da je let na dole trajao osam minuta. - Avion je svoju visinu od 12.000 metara postigao u 10 sati i 45 minuta. Posle jednog minuta, napustio je tu visinu i započeo let na dole koji je trajao osam minuta...onda je došlo do nesreće - rekao je Vinkelman na konfereciji za novinare, prenose nemački mediji.

Printskrin: flightradar24.com, Tanjug/AP Printskrin: flightradar24.com, Tanjug/AP

16,40 OBJAVLJENE PRVE FOTOGRAFIJE Lokalne novine "Le Defin Libere" tvrde da imaju prve slike iz vazduha delova uništenog aviona blizu mesta pada.

16,00 DEMANTI

Nakon objavljivanja više informacija da je avion poslao signal, francuska avijacija je demantovala te navode.

15,40 POTRAGA ZA TELIMA ĆE TRAJATI DANIMA

Lufthanza kaže da starost aviona, 25 godina, nije ključan faktor zbog čega je došlo do nesreće, jer kompanija ima visoke kriterijume održavanja i servisa letelica. OVDE SE SRUŠIO AVION: Snimak iz helikoptera će vam zalediti krv u žilama (VIDEO) Zbog teškog terena izvlačenje tela će trajati danima. Na letu je bilo 67 nemačkih državljana. Kompanija "Džerman vings" je odbila da da informacije o svim nacionalnostima u avionu.

Foto: Tanjug/AP/D!CI TV Foto: Tanjug/AP/D!CI TV

15:25 TRUP AVIONA POTPUNO UNIŠTEN

Podaci koji su dostupni ukazuju da je letelica poslala signal uzbune kada je bila na 1.500 metara dok je mesto pada na 1.800 metara. Reč je o području punom planinskih masiva prekrivenih snegom od kojih je najviši 3.000 metara. Trup aviona je u potpunosti uništen. Najveći "preživeli" deo uništene letelice je veličine automobila.

Foto: Tanjug/AP/D!CI TV Foto: Tanjug/AP/D!CI TV

15:20 DIREKTOR KOMPANIJE DŽERMAN VINGS SAZVAO KONFERENCIJU ZA NOVINARE

Na konferenciji za novinare, Tomas Vinkelman, direktor "Džerman vings" je izjavio da je avion napustio Barseolu u 10:01, a uputio se ka Diseldorfu.Kada se srušio u avionu je bilo 144 putnika, među kojima su bile dve bebe i šest članova posade. U 10:47 je napustio svoju visinu i krenuo sa spuštanje, što je trajalo oko 10 minuta. Kontakt između aviona i francuskog radara prekinut je u 10:53.

15:00 ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE PREŽIVEO PAD AVIONA: Da sam se ukrcao na taj let, bio bih mrtav!

14:20 POGINULE DVE BEBE I 20 ĐAKA

Britanski "Metro" je objavio da su među žrtvama stravičnog pada aviona i dve bebe iz Španije. Takođe, španski mediji javljaju da su među žrtvama i đaci, njih 20, koji su se vraćali sa razmene učenika.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

14:10 SPASIOCI PRISTIŽU NA MESTO NESREĆE HELIKOPTEROM

14:00 OČEVICI TVRDE: AVION JE LETEO JAKO NISKO

Radnik hotela u Dinju, najbližem gradiću kod mesta tragedije, rekao je BBC-ju da je avion leteo "veoma nisko". Nekoliko helikoptera nadleće mesto nesreće, a procenjuje se da će pristup mestu biti izrazito otežan zbog samog terena. Francuski mediji objavljuju da su poslednje reči iz kokpita bile: Uzbuna! STRAVIČNE AVIONSKE NESREĆE: Ovo su svi padovi "Lufthanzinih" aviona!

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

13:47 POZNATE ŽRTVE IZ AVIONA

U avionskoj nesreći, kako se pretpostavlja, među žrtvama najviše ima Nemaca kao i državljana Turske, a u avionu se nalazilo i 45 Španaca.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

13:30 ANGELA MERKEL U ŠOKU, ČULA SE SA OLANDOM

Nemačka kancelarka Angela Merkel čula se sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom i španskim premijerom Marijanom Rahojom. Otkazala je sve svoje obaveze, a portparol je rekao da je kancelarka bila šokirana kada je čula za nesreću.

13:15 DELOVI AVIONA NALAZE SE NA 2.000 METARA NADMORSKE VISINE

Ostaci aviona nalaze se na 2.000 metara nadmorske visine u Alpima. 80 vatrogasaca i 200 policajaca u na putu ka mestu nesreće.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

13:10 KOMPANIJA "DŽERMAN VINGS" PROMENILA SLIKU NA TVITERU 

Kompanija "Džerman vings" promenila je boju svoje profil fotografije na Tviteru i Fejsbuku. Iz crvene i žute, boje su promenjene u crnu i sivu.

12:45 VREMENSKI USLOVI BILI ZADOVOLJAVAJUĆI

Stravična avionska nesreća koja se jutros desila na jugu Francuske potresla je ceo svet, a u toku je utvrđivanje uzroka pada aviona A320.

Francuski mediji prenose da su vremenski uslovi bili "blagi" i da to nikako ne može biti uzrok pada aviona.

Međutim, avion je pre ulaska u stabilne vremenske uslove, prošao kroz turbuilencije iznad Mediterana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

12:10 FRANSOA OLAND IZJAVIO DA NEMA PREŽIVELIH

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da u nesreći nema preživelih.

12:00 KOMPANIJA "DŽERMAN VINGS" PREKO TVITERA OBAVEŠTAVA O NESREĆI

“Džerman vings”, niskotarifna kompanija sa sedištem u Kelnu, tvitovala je da će informisati medije o incidentu čim budu dobili precizne informacije.

9:39 AVION NESTAO SA RADARA

Prema navodima "Flajtradara24" avion je u 9:39 nestao s radara, a ubrzo je javljeno da se srušio u francuskim Alpima, 100 kilometara severno od Nice.

8:55 KRENUO IZ BARSELONE 

Avion tipa Erbas A320 rano ujutru ukrcao je 142 putnika i osam članova posade iz Barselone do Dizeldorfa.

PRATITE UŽIVO:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • halo

    24. mart 2015 | 15:34

    Sta je sa vama ljudi ?! Kakve komentare lupate da covek ne poveruje! 148 zrtava,deca cak 2 bebe :(.Vi sta god se desi prizeljkujete i povezujete sa bombardovanjem.Ajde pobiti onda sve ljude u EU pa da budete mirni i spokojni!!Sramota

  • Харамбаша Зеко

    24. mart 2015 | 16:08

    Хајде да се уздржимо од ружних коментара. Није добро радовати се туђојј несрећи. Будимо досројанствени као прави Хришћани.

  • Suza

    24. mart 2015 | 15:56

    Neka im Bog da spokoj dusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA