SRPSKA POSLA: Meso pojeftinjuje, salama poskupljuje!

Istraživanje Asocijacije potrošača pokazalo je da poskupljuju mesne prerađevine, kačkavalj, namazi, zamrznuti proizvodi...

  • 8

Ukupna vrednost korpe od 57 namirnica, formirane za potrebe istraživanja koje je sprovela Asocijacija potrošača Srbije - APOS, jeftinija je u martu ove godine u odnosu na isti lanjski mesec za 102 dinara, ali je skuplja u odnosu na novembar 2014. za čak 385 dinara, saopštio je APOS.

APOS je zaključio da trgovinski lanci očigledno pribegavaju metodi promena cena - snize cenu svežeg mesa, ali povećaju cenu za mesne prerađevine.

Iako je kukuruzno i pšenično brašno od novembra poskupelo za tri do šest dinara, kao i so i šećer - prerađevine koje se od ovih namirnica prave, kao što su špageti i makaroni - pojeftinile su za dva do šest dinara po artiklu, konstatuje se u izveštaju.

Ista nelogičnost pojavljuje se kad su u pitanju meso i mesne prerađevine. Od marta prošle godine, jedino je konstantno jeftinije sveže svinjsko meso, dok cene junećeg i pilećeg svežeg mesa beleže rast. Ipak, to naizmenično povećanje i smanjenje cena svežeg mesa na isti način ne prate cene mesnih prerađevina, odnosno suhomesnatih proizvoda. Oni su od marta do novembra 2014. poskupeli u proseku za 150 dinara, a do danas još dodatno za oko 100 dinara u proseku.

Slična situacija je i s mlekom i mlečnim proizvodima. Cene svežeg i trajnog mleka su s češćom tendencijom opadanja varirale u poslednjih godinu dana, ali su zato cene sireva i sirnih namaza stalno rasle. Gaudu, mladi sir i kačkavalj u proseku plaćamo za oko 200 dinara skuplje nego pre godinu dana.

Foto-Ilustracija: Profimedia, Marko Todorović, Telegraf, Flickr/Sinead Stout Foto-Ilustracija: Profimedia, Marko Todorović, Telegraf, Flickr/Sinead Stout

Po starom pravilu, cene zamrznutih proizvoda beleže konstantan rast u odnosu na mart prošle godine. Najveći rast cena je kod zamrznute i konzervirane ribe (oslić, tunjevina, sardine...), i to za 13 odsto u proseku. Poskupelo je i zamrznuto povrće (grašak, boranija i povrće za čorbu) za četiri odsto u proseku i u APOS-u pretpostavljaju da upravo zbog toga ova grupa namirnica nije bitnije poskupela od novembra 2014. Kada su u pitanju razlike u vrednosti korpe istih namirnica i iz istih marketa, nastavlja se pravilo da je Beograd nešto povoljniji od Niša i Novog Sada.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uporno

    26. mart 2015 | 13:06

    A meni plata ista već četiri godine, a mislim da većini nije rasla, čak je nekima plata smanjena pa neka uporede tako razliku u cenama, a ne par meseci unazad

  • Mickovic micko

    26. mart 2015 | 12:55

    I samo kod nas je eurodizel gorivo skuplje od benzina iz razloga sto je 60% vozila na naftu,a ovo ostalo na benzin i gas. I treba nas šišati

  • Weselko

    26. mart 2015 | 12:19

    Najbitnije je da je nesto poskupelo,jos malo jescemo prazan LEBAC....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA