BEOGRAĐANIN IZNAJMLJUJE GOLUBOVE ZA SVADBE: Vraćaju se s 400 kilometara u svoj dom!

- U oktobru 2012, sasvim slučajno, pretražujući po Jutjubu dolazim na ideju da mogu svojih tridesetak belih golubova iznajmljivati za venčanja. Bio sam zadivljen interesovanjem. Cena je simbolična, a interesovanje je iznad očekivanja - kaže Zoran Vukašinović

  • 10

Zoran Vukašinović iz Beograda obožava taksi i golubove. Taksira noću, a pernatim ljubimcima je posvetio ostatak dana. Pre određenog vremena je došao na ideju da spoji biznis i zadovoljstvo, pa je odlučio da zainteresovanima iznajmljuje golubove za venčanja.

HIT OGLAS: Beograđanin iznajmljuje bele golubove za venčanja!

Preko svog taksija je zalepio reklamu, a otvorio je i Fejsbuk i blog stranicu, preko kojih zainteresovani mogu da ga kontaktiraju.

Kaže da ga je iznenadilo veliko interesovanje mladih parova koji žele golubove na svom venčanju, jer je mislio da je romantika gotovo zaboravljena u Srbiji.

A staro je pravilo da su golubovi simbol mira, ljubavi i razumevanja, kao i da na venčanju simbolizuju početak novog zajedničkog života.

Foto: Facebook/Iznajmljivanje Belih Golubova Beograd Foto: Facebook/Iznajmljivanje Belih Golubova Beograd

- Golubove aktivno gajim od 1999. Kao i većina ljubitelja počeo sam sa srpskim visokoletačima. Pismonoše gajim zadnjih sedam godina. Najlepša odlika ovih ptica je što se vraćaju svom golubarniku s mesta gde ranije nikad nisu bili - započinje svoju priču Zoran.

On navodi da je problem s ovom vrstom što je teško naći prave primerke, jer su oni veoma često plen grabljivaca.

Foto: Facebook/Iznajmljivanje Belih Golubova Beograd Foto: Facebook/Iznajmljivanje Belih Golubova Beograd

- Moja sreća je sto sam od dobrog prijatelja nabavio par kvalitetnih primeraka tako da sad mogu da se pohvalim da uz kvalitetnu ishranu i trening moji golubovi dolaze sa sigurnih 350 do 400 kilometara. U oktobru 2012, sasvim slučajno, pretražujući po Jutjubu dolazim na ideju da mogu svojih tridesetak belih golubova iznajmljivati za venčanja. Bio sam zadivljen interesovanjem. Cena je simbolična, a interesovanje je iznad mog očekivanja. Uz golubove ide i korpa u koju su oni  smešteni - objašnjava Vukašinović.

Ovaj zaljubljenik u pernate životinje je osmislio i ceremoniju koja se primenjuje na venčanjima.

- Mlada po izlasku iz crkve obično baca bidermajer, nakon toga prilazim ja i njoj i mladoženji dajem korpu s golubovima. Sledi slikanje, a potom mladenci dobijaju po goluba iz korpe gde su obavezno mužjak i ženka, Mladi se ljube i istovremeno ih puste da odlete - objašnjava Zoran.

Foto: Facebook/Iznajmljivanje Belih Golubova Beograd Foto: Facebook/Iznajmljivanje Belih Golubova Beograd

Na pitanje da li se desilo da se golub nakon puštanja ne vrati već nestane, on uz osmeh kaže da su takvi slučajevi veoma retki.

- Mali broj golubova mi se nije vratio s određenih destinacija, ali i to je normalno jer se dešava prirodna selekcija. Do sada su ih mladenci puštali iz Smedereva, Starog Slankamena, Kragujevca, Gornjeg Milanovca, Prokuplja...

Kako kaže, nije imao nikakvih neprijatnosti na venčanjima sa svatovima, a golubove niko nije povredio od gostiju.

- Do sada nisam imao nikakvu neprijatnost puštajući svoje golubove na venčanjima. Valjda zbog toga što su vezani za mladu i mledoženju, pa niko ne sme da ih dira - šaljivo odgovara Tešić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • De

    29. mart 2015 | 18:52

    Koliko puta sam ja pustio goluba na venčanjima...Hahahahaha

  • {#%}

    29. mart 2015 | 18:58

    Ideja je fantastična. Golubovi, ti na slici, imaju tako lepo belo perje kao da su i oni u venčanici. Slika sa njima će mladencima, a i svim svatovima ostati zauvek u sećanju

  • nesko

    29. mart 2015 | 21:05

    Ja najvise volim da pustam golubove posle sarme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA