Slede sudbinski izbori u Velikoj Britaniji od kojih zavisi budućnost EU, Srbije i sveta

Velikoj Britaniji uskoro predstoje veoma važni izbori na kojima će, prema rečima Dejvida Kamerona, biti odlučeno da li će Britanija "doživeti uspon ili se okrenuti unazad"

  • 5

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da su predstojeći opšti izbori u Britaniji izbori sa "visokim ulozima i velikim rizicima" i da se mogu rešiti na dva načina - usponom države ili okretanjem unazad.

- Ovo nisu bilo koji izbori. Ovo su izbori sa visokim ulozima, velikim rizicima, izbori ''na oštrici noža'' i mogu biti presečeni na dva načina: Konzervativci ili Laburisti, Britanija u usponu ili okretanje sata unazad - poručio je Kameron na predizbornom skupu svoje Konzervativne partije u Londonu.

On je rekao da zna šta je potrebno za tu ulogu i da "iskreno, ne misli da Ed Miliband to ima".

- Neki ljudi bi mogli da kažu: ''Ne pravi ovo ličnim'', ali kada je reč o tome ko je premijer, lično je nacionalno - istakao je Kameron.

Kameron je kritike uputio i Milibandovoj stranci levog centra nazivajući je "gomilom licemernih socijalista".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Laburisti su u petak počeli predizbornu kampanju, a u centru njihove pažnje je budućnost preskupog zdravstvenog sistema.

- Moramo da spasimo naš Nacionalni zdravstveni sistem (NHS) od ove vlade, i to ćemo učiniti - rekao je Miliband na skupu svoje stranke prethodnog dana u Londonu.

Predizborna kampanja zvanično počinje u ponedeljak, kada će i parlament biti raspušten.

Britanci će glasati 7. maja, na izborima koje mnogi ocenjuju kao najneizvesnije u proteklih nekoliko decenija, a čiji bi ishod mogao da utiče na to da li Britanija napušta Evropsku uniju ili Škotska ponovo pokreće pitanje nezavisnosti. Kameron je obećao referendum po pitanju ostanka u EU ako bude pobedio, što će gotovo sigurno dovesti do izlaska UK iz ovog međunarodnog saveza. To će imati ozbiljne posledice po Stari kontinent, pa tako i po Srbiju, jer će nakon toga stvari možda početi da se razvijaju nekontrolisano, i moguće je da ćemo uleteti u novi haos.

Konzervativci i Laburisti se nalaze rame uz rame prema anketama javnog mnjenja sa oko 34 odsto podrške birača.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анти Антифа

    28. mart 2015 | 20:24

    Шта ми имамо са британијом?Србији је место уз Русију

  • GORKI

    28. mart 2015 | 19:26

    SAMO VI IZADJITE U HAOSU SMO SA VAMA I BEZ VAS. MOJA PODRŠKA VAŠEM IZLASKU IZ EU. VI STE KAO NEKI SPASIOCI AMERIČKE PUDLICE.

  • Adamo

    28. mart 2015 | 19:10

    Za nas je najbolje da imamo dve Ruske baze jedna na severu i jedna na jugu to bi nam dobro doslo za nasu sigurnost da smo to imali u proslosti nasa bi pozicija bila drugojacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA