TUĐMAN: Da nije bilo Tita, ne bi bilo Hrvatske

- Da nije bilo njegove antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, jer bi četnici i Izbeglička vlada bili prihvaćeni kao deo Savezničke koalicije, a Hrvati bi bili podčinjeni kao nacistički kolaboracionisti - preneo je književni kritičar Velimir Visković u autorskom tekstu Tuđamanove reči o Titu

  • 84

Da nije bilo Tita, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, a Hrvati podčinjeni kao nacistički kolaboracionisti, govorio je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman a prenosi zagrebački list "Globus".

List prenosi sećanja na razgovore sa Franjom Tudmanom koje je osamdesetih godina vodi književni kritičar i urednik Enciklopedije Krležijane Velimir Visković.

- Da nije bilo njegove antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, jer bi četnici i Izbeglička vlada bili prihvaćeni kao deo Savezničke koalicije, a Hrvati bi bili podčinjeni kao nacistički kolaboracionisti - preneo je Visković u autorskom tekstu Tuđamanove reči o Titu.

Proteklih dana veliku pažnju medija je izazvala je odluka hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o uklanjanju Titove biste iz Predsedničkih dvora na Pantovčaku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tacno sve

    29. mart 2015 | 15:16

    On ih je spasio.Kao fašisti bili bi uništeni.Ovako izvukoše se preko Srba.Kakav Tito.Mi Srbi smo ih izvukli.To govori i jedan njihov istoričar.Rekao je celoj naciji u emisiji Nedeljom sa Aleksandrom Stankovicem.Tito je samo bio agent na zadatku da to napravi.A Srbi ovakvi nesložni,lenji,lakoverni,druželjubivi idelisti..dopustili su da nas nasamare bajkom o bratstvu i jedinstvu i evo gde smo danas.

  • cartmen

    29. mart 2015 | 13:48

    Da nije bilo kralja aleksandra ne bi bilo hrvatcke,treba spomenik da mu podignu!!

  • Nistavilo

    29. mart 2015 | 14:08

    Hrvati i jesu bili nacisti, ne njihovi saradnici, vec deo nacistockih snaga. Jugoslavija nije trebala biti obnavljana ni pod Titom ni pod kraljem, vec Velika Srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA