LABRIS: Diskriminišuće lekcije o LGBT populaciji nisu izbačene iz udžbenika!

Istraživanje je pokazalo da se u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, psihologije i medicine na čak 18 mesta nalazi eksplicitno diskriminatorski sadržaj, čime se krši Ustav i niz zakona Republike Srbije. Jedan od ovih udžbenika odobren je 2011. godine

  • 9

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić je na sastanku s ambasadorom Kraljevine Holandije NJ. E. Loran Luis Stokvisom, objasnio je da su svi udžbenici koji su odobravani od 2009. usklađeni sa Zakonom o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima i Standardima kvaliteta udžbenika.

To znači da ne postoje tekstovi koji bi na bilo koji način diskriminisali pripadnike LGBT populacije. Takođe su usklađeni s definicijom Svetske zdravstvene organizacije i zakonima koji regulišu prestupe i krivična dela. Pripadnici LGBT populacije se definišu kao zdrave osobe i to nije kažnjivo.

LABRIS ovim putem želi da ukaže na činjenicu da je ova izjava ministra Verbića nepotpuna jer se odnosi samo na udžbenike koji su odobravani od 2009, a zanemaren je podatak da je u srednjim školama u Srbiji još uvek u upotrebi izvestan broj udžbenika koji su odobreni pre 2009. i u kojima postoje diskriminatorni sadržaji protiv LGBT populacije. Neki od ovih udžbenika su odobreni pre više od 20 godina.

Na ovaj način, data je nekompletna slika o diskriminatornim sadržajima u obrazovanju.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Predstavnici Ministarstva prosvete su s diskriminatornim sadržajima detaljno upoznati u više navrata.

Naime, LABRIS je sproveo istraživanje sadržaja udžbenika koji su u upotrebi u toku školske 2014/15. godine i o tome obavestio predstavnike Ministarstva.

Istraživanje je pokazalo da se u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, psihologije i medicine na čak 18 mesta nalazi eksplicitno diskriminatorski sadržaj, čime se krši Ustav i niz zakona Republike Srbije. Jedan od ovih udžbenika odobren je i 2011.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je u toku 2011. godine, prema svojim ovlašćenjima formirala radnu grupu za analizu nastavnih planova i programa i nastavnih materijala za osnovnu i srednju školu na osnovu kojih su 10.6.2011. dala Preporuke Ministarstvu prosvete i nauke RS, NPS i Zavodu za unapređenje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, a koja se odnosile na uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz nastavnih materijala i prakse i promovisanje tolerancije i poštovanja ljudskih prava.

Do danas, diskriminatorni sadržaj nije izmenjen, niti su preduzeti konkretni koraci da se nešto po tom pitanju učini.

LABRIS jos jednom apeluje da se ovi udžbenici povuku iz upotrebe i nastavlja da radi na tome pozivajući se na član 4 i član 37 Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анти Антифа

    2. april 2015 | 12:09

    Од када је истина дискриминација.И због чега било шта да деца "уче" о вама.Радите кући шта год хоћете и не натурајте НАШОЈ ДЕЦИ (јер ви сте се ваше одрекли као и Бога) вашу наказну идеологију.Не интересују нас никакви "ЕУ стандарди" јер Србија није и неће бити увучен потпуну бриселску окупацију

  • BEN DELIJA

    2. april 2015 | 12:16

    RASTAO SAM U OKRUZENJU MAMA I TATA TAKO SU MI I DECA VASPITANA U MOM KRAJU BI TESKO BILO ZA "TATA I TATA" A I ZA NAS U TOM OKRUZENJU STO BI REKAO PALMA ADAM I STEVA

  • Dexxx

    2. april 2015 | 12:47

    Kako je krenulo za desetak petnaest godina mi cemo biti u nenormalnoj vezi..a ovi iscaseni ce biti ."normalni"..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA