ZAŠTO SE KAŽE? Laže kao pas, Bez dlake na jeziku, Glup kao... (FOTO)

Otkrivamo kako izgleda taj pas koji ume da laže, ko to ima "dlakav jezik", kako izgleda kada je neko "glup do daske" i čija baba je i zašto "nadžak-baba"

  • 12

Da li ste se ikada zapitali, pre nego što nekoga optužite "da laže kao pas" ili mu "bez dlake na jeziku" poručite da je "glup do daske", odakle potiču ovi frazeologizmi?

Ili barem, kako izgleda taj pas koji ume da laže, ko to ima dlakav jezik, i čija baba je i zašto nadžak-baba?

ZAŠTO SE KAŽE? Lupa k'o Maksim po diviziji, pijan k'o majka, lije krokodilske suze...

Idioma, ustaljenih izraza ili frazeologizama u srpskom jeziku ima čak 15.000, a za njima posežemo uglavnom kako bismo se što slikovitije izrazili čime se pre svega postiže jači efekat u komunikaciji.

Foto-ilustracija: sxc.hu/ross666 Foto-ilustracija: sxc.hu/ross666

Služeći se logičkim razmišljanjem, pretpostavkama, a pre svega stručnim objašnjenjima lingviste Milana Šipke iz njegove čuvene jezičke studije "Zašto se kaže?" pokušali smo da razrešimo misteriju idioma za koje nam se čini da se najčešće mogu čuti u svakodnevnom govoru.

Ko je prvi organizovao okrugli sto i zašto je neko "pao s kruške"?

Laže kao pas

Foto: Tanjug/AP/The Columbus Dispatch, Eric Albrecht Foto: Tanjug/AP/The Columbus Dispatch, Eric Albrecht

Malo je onih koji barem jednom u životu nisu nekome u ljutnji poručili "da laže kao pas". Prema jednoj pretpostavci, izraz dolazi od dosetke ili igre reči u engleskom jeziku.

Naime, kaže se "dog lies down (on ground) and person lies like a dog". Nema, dakle, nikakve veze sa glagolom "lagati", a preuzeto je kao izraz u našem jeziku sa značenjem - "pas leži koliko je dug i širok, a čovek isto tako laže".

Pored ovog, prihvatljivo je još jedno objašnjenje. Naime, pas obično laje bezveze. Istina je da na selu pas laje i kad treba i kad ne treba. Drugim rečima, i onda kada kući domaćina prilaze prijatelji i kada joj se približavaju - neprijatelji. Otud dolazi to da neko "laže kao pas", koji očigledno voli da dezinformiše svog gazdu.

Glup kao ku*ac

Foto-ilustracija: Hai-online.com Foto-ilustracija: Hai-online.com

Ovaj prilično škakljiv frazeologizam, koji se graniči sa psovkom objašnjava se na nekoliko načina... Mi izdvajamo dva objašnjenja.

Prema prvom, blago rečeno "anatomskom", poređenje dolazi od toga što polni muški organ "ima glavu, a nema mozak". Otud, da bismo nekoga uvredili imamo običaj da kažemo "da je glup kao ku*ac".

Prema malo opsežnijem, drugom, pak, činjenica da muškarci prvo misle polnim organom, pa tek onda mozgom stavlja njihov organ u prilično nezavidan položaj. Zbog toga se i koristi u kontekstu uvreda i prozivki.

Otud pored "glup kao ku*ac" često može da se čuje i "ku*cu ne valja" ili "ku*čeva rabota", "ku*čeva sreća" u značenju toga da nešto ne služi ničemu ili da je nešto "ćorav posao" i "nesreća". Ovaj poslednji izraz često možete da čujete dok vaš dragi gleda utakmicu: "Primili smo gol u poslednjoj sekundi! Koja kurčeva sreća"! U svakom slučaju, moramo priznati da se ovaj organ i nije naročito proslavio.

Bez dlake na jeziku

Foto-ilustracija: Foter.com / Rob Boudon Foto-ilustracija: Foter.com / Rob Boudon

Prema navodima Milana Šipke u knjizi "Zašto se kaže?", frazeologizam "bez dlake na jeziku" postoji i u nemačkom jeziku, s tom razlikom što tamo glasi "imati dlaku na jeziku". Oni često koriste i izraz "imati dlaku na zubima". Zajednička okosnica je dakle - "dlaka", a kako je izraz nastao? Evo pretpostavki:

U nekim našim krajevima postoji verovanje da onima koji lažu izraste dlaka na jeziku. Otud majke obično govore deci: "Isplazi jezik da vidim, lažeš li"! To bi trebalo da znači da oni koji ne lažu mogu da pokažu jezik, tačnije da govore otvoreno i oštro, bez ustručavanja.

Nemci, pak ovaj izraz dovode u vezu sa pričom o čoveku koji je hteo da se prikaže kao vukodlak, pa je pokazivao žile, a verovatno i dlake na jeziku i zubima. Otud ono "imati" umesto "nemati" dlake na jeziku/zubima.

Glup do daske

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Prema Šipkinom objašnjenu, izraz "glup do daske" koji se kod nas koristi uglavnom u argou (govoru užih grupa ili pojedinih sredina) znači "skroz glup" ili "glup do kraja".

Vozači automobila setiće se još jednog izraza koji u svom sastavu ima "do daske". To je "gas do daske"... Značenje je opet - "uraditi nešto do kraja, skroz", a to je u ovom slučaju - "pritisnuti papučicu za gas do kraja" da bi se time postigla maksimalna brzina.

Upravo ovde nalazi se ključ za objašnjenje nastanka frazema o kome pričamo. Prenošenjem na druge slučajeve (gde daske stvarno nema) veza "do daske" je dobila preneseno značenje koje zapažamo u izrazima: "glup do daske", "pijan do daske", "odvrnut do daske", "grešiti do daske", "zastraniti do daske".

Nadžak-baba

Foto: Facebook / Nadžak baba Foto: Facebook / Nadžak baba

Ovim izrazom se služimo kada hoćemo da kažemo da je neko svadljiv i džangrizav.

Nadžak je turcizam, koji imenuje davno zaboravljeno oružje, ali i oruđe kojim se radilo na njivi.

Njemu je kasnije u pogrdnom značenju dodat pojam "baba", kako bi njime što uverljivije bile nagrđene žene "naopake naravi" koje su dugim jezikom sekle kao nadžakom.

O tome zašto su žene nepravedno proglašene većim jezičarama od muškaraca, i zašto je baba od vajkada na Balkanu, za razliku od dede, zloupotrebljavana u pežorativnom smislu ćemo drugom prilikom!

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tasa

    4. april 2015 | 22:26

    Izuzetno zanimljiv clanak i hvala Vam sto pisete i objavljujete ovakve tekstove! Pohvala za novinare koji rade u vasem odseku zanimljivosti!

  • Oroku Saki

    4. april 2015 | 22:38

    -Pas je odličan,al ga prodajem jer laže! Evo gledajte. Žućo kako kaže mačka? -Av,av,av,av!

  • Milupe

    4. april 2015 | 21:15

    Glup k'o k.... - zato što povraća kad mu je najlepše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA