Da li ste znali da je u Valjevu 10.000 ljudi umrlo od pegavog tifusa? (FOTO)

Američki novinar Džon Rid je Valjevo u periodu između 1914. i 1915. godine opisao rečima da je svaka gradska ulica postala bolnički hodnik. Varoš sa oko 8.000 stanovnika imala je čak 10.000 umrlih u epidemiji – civila, izbeglica, ratnih zarobljenika, ali i brojnih lekara i bolničara

  • 0

U Narodnom muzeju je otvorena izložba "Valjevo 1914-1915. godine – grad bolnica", koja je pripremana oko godinu dana, a posvećena je svim žrtvama, kao i svima koji su pomogli da se epidemija pegavog tifusa pobedi.

- Američki novinar Džon Rid tada je Valjevo opisao rečima da je svaka gradska ulica postala bolnički hodnik. Varoš sa oko 8.000 stanovnika imala je čak 10.000 umrlih u epidemiji – civila, izbeglica, ratnih zarobljenika ali i brojnih lekara i bolničara. Dnevno je u Valjevu umiralo i do 150 vojnika i civila - rekao je Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

 

- Priča o valjevskoj bolnici nije samo jedan od događaja iz velikog rata. Ovo je tokom rata važna moralna vertikala između naše prošlosti i budućnosti. Ne smemo nikada da zaboravimo svetle trenutke koje smo tada imali i moramo da prenesemo ih budućim generacijama u njihova sećanja - rekao je ministar Tasovac na svečanosti koja je održana u Narodnom muzeju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Autorka izložbe Dragana Lazarević Ilić kaže da je na osnovu dokumentacije i arhivske građe locirano je 29 objekata koji su bili u funkciji valjevske bolnice krajem 1914. i početkom 1915. godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pored fotografija iz perioda epidemije, na kojima su i objekti u kojima je bila valjevska bolnica, izložena je i arhivska građa, lekarska oprema, hirurški materijal iz tog perioda.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Valjevci imaju jedinstvenu priliku da vide sliku Nadežde Petrović, dobrovoljne bolničarke koja je umrla u Valjevu 1915. godine.

- Originalna verzija slike, koja je pozajmljena iz Muzeja savremene umetnosti, biće izložena narednih 20 dana, a nakon toga na njeno mesto dolazi reprodukcija - kažu u Narodnom muzeju.

(S. S.)

Foto: izložba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA