U ovoj knjižari sami određujete cenu knjige!

U Madridu je otvorena knjižara u kojoj kupci daju koliko ko može. Akcija je u okviru nevladine organizacije Yooou, a novac prikupljen na ovakakv način koriste se za izgradnju biblioteka širom sveta

  • 2

U knjižari u ulici Kovarubijas, u Madridu, sve knjige imaju svoju vrednost, ali ne i cenu - kupac je taj koji određuje koliko će platiti za odabrana dela.

Knjižara nudi veliki izbor klasičnih dela, kriminalističkih i ljubavnih romana, knjiga iz oblasti ličnog razvoja i motivacije, knjiga za decu, stripova. Jedina dva žanra koja se ovde ne mogu naći su udžbenici i enciklopedije, iz razloga što veoma brzo zastarevaju u odnosu na moderni sistem školovanja.

Cene nisu nigde istaknute, iz prostog razloga što ih nema. Svako daje koliko želi, koliko može.

Foto: Facebook/Tuuu Librería Foto: Facebook/Tuuu Librería

Ne postoji nikakav obavezni minimum. Volonteri koji rade u knjižari, ima ih ukupno 25, nikom ništa ne traže. Svako daje prema svojoj savesti. Postoji, ipak, jedno strogo pravilo: svaka knjiga mora da izađe sa štambiljem Yooou, kako bi se sprečila preprodaja. Mnoge knjige su kao nove, kao da su tek izašle iz štampe.

Foto: Facebook/Tuuu Librería Foto: Facebook/Tuuu Librería

Zahvaljujući ovoj inicijativi, organizacija Yooou je uspela da obezbedi knjige za 20 institucija, škola, bolnica i domova penzionera širom Španije. Sa novcem od prodaje i donacija i suma prikupljenih drugim aktivnostima ove nevladine organizacije, sagrađeno je šest biblioteka u Nikaragvi, Peruu, Dominikanskoj Republici i Boliviji.

Slične knjižare otvorene su, u medjuvremenu, i u drugim gradovima Španije: Barseloni, Malagi i Torelodonesu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    4. april 2015 | 17:46

    Volela bih da ovo i kod nas ozivi. Mozda ce neko pokrenuti akciju kada procita ovaj clanak.

  • Salvatore

    4. april 2015 | 16:37

    E kad bi ovo bilo kod nas :-/.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA