POSLUŠAO ZAPAD: Zeman ipak ne ide na Putinovu vojnu paradu!

Asošijeted pres navodi se predsednik Češke Miloš Zeman "predomislio" posle kritika američkog ambasadora i lokalnih političara

  • 30

Predsednik Češke Miloš Zeman doputovaće u Moskvu na svečano obeležavanje 70. godišnjice pobede nad fašizmom, ali neće prisustvovati na vojnoj paradi na Crvenom trgu 9. maja, izjavio je danas Zemanov pres sekretar Jirži Ovčaček, prenele su agencije.

Prema njegovim rečima, "u to vreme predsednik će pregovarati sa premijerom Slovačke Robertom Ficom". Asošijeted pres navodi se Zeman "predomislio" posle kritika američkog ambasadora i lokalnih političara.

Američka novinska agencija podseća na nedavnu izjavu Zemana da ambasador SAD u Češkoj Endrju Šapiro nije dobrodošao u predsednički zamak, pošto je kritikovao Zemanovu odluku da prisustvuje vojnoj paradi uprkos napetosti u odnosima Rusije i Zapada.

Zemanov prvobitni plan, navodi AP, krikovali su i "neki članovi vlade i opozicije". Ovčaček je rekao danas da ova odluka "nema nikakve veze sa kritikom koja se čula poslednjih dana", prenela je agencija RIA Novosti.

Ruska agencija navodi, takođe, da u pres službi slovačkog premijera nisu mogli odmah da potvrde prisustvo Fica na manifestacijama u Moskvi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA