DA SE NE ZABORAVI: Godišnjica bombardovanja Železničkog mosta u Grdelici!

Putnički voz broj 393 gađan je iz aviona 12. aprila 1999. godine, dok je prelazio preko mosta i pretpostavlja se da je u napadu poginulo najmanje 15 civila

  • 8
NATO bombardovanje SRJ 1999. godine Foto-Ilustracija: S. Pikula

U Grdeličkoj klisuri, pored Železničkog mosta preko Južne Morave, komemorativnim skupom i polaganjem venaca danas je obeleženo 16 godina od NATO raketiranja putničkog voza.

Putnički voz broj 393 gađan je iz aviona 12. aprila 1999. godine, dok je prelazio preko mosta i pretpostavlja se da je u napadu poginulo najmanje 15 civila.

Komemorativni skup je počeo dolaskom putničkog voza koji se tačno u 12 sati i 20 minuta zaustavio na 100 metara pre mosta.

Dok je voz stajao, vence i cveće na spomen obeležje položili su predstavnici JP Železnica Srbije, leskovačke lokalne samouprave, Vojske Srbije, udruženja veterana ratova, rodbina i prijatelji nastradalih.

Podsećajući da je prošlo 16 godina od NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da je za tih 78 dana, prema procenama, poginulo oko 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

- Ovi podaci nas opominju da ne smemo da zaboravimo 24. mart 1999. godine kada je 19 zemalja Alijanse počelo bombardovanje Srbije bez odobrenja SB UN što je tada bio presedan. I danas, posle 16 godina osuđujemo taj napad koji je vođen bez imalo poštovanja međunarodog prava, uništavajući živote mnogih ljudi na direktan i indirektan način - rekao je on.

Prema njegovim rečima, 12. april 1999. godine je još jedan datum koji ne može da se zaboravi, kada su dva projektila aviona NATO snaga pogodili međunarodni putnički voz dok je prelazio preko Želežničkog mosta u Grdeličkoj klisuri.

- Ukupan broj stradalih u vozu nikada nije precizno utvrđen, a patnja će ostati zauvek jer ne mozemo da povratimo žrtve - naglasio je Cvetanović i dodao da se obeležavanjem tog datuma održava sećanje na njih i opominje da se takva stradanja ne smeju dešavati nigde u svetu.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

Srbija okreće novo poglavlje u svojoj istoriji, ali će se svojih nevino stradalih građana uvek dostojanstveno sećati, poručio je gradonačelnik Leskovca.

Direktor Želežica Srbije Miroslav Stojčić rekao je da se tako nešto može iskazati samo rečima - da se ne zaboravi i ne ponovi.

- Svaki ljudski život je najvredniji i naš zadatak prema svim tim ljudima koji su stradali ne samo u tom, nego i ostalim ratovima da pokažemo da te žrtve nisu uzaludne iako su nevine i da ih nikada nećemo zaboraviti - rekao je Stojičić.

Nakon polaganja venaca putnički voz je uz jednominutni zvuk sirene prešao preko Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    11. april 2015 | 16:55

    Prokleti da su , mrzim ih iz dna duse

  • Gvg

    11. april 2015 | 17:10

    Vandalski cin koji su pocinili oni koji ma su usta puna demokratije i pravde. Netrebamo zaboraviti ni oprostiti ali emocije moramo zadrzati za sebe i u sebi. To je tesko ali istorija nas tome uci. Mi smo mali narod slamka u oluji koju mozemo da izdrzimo tesko i jednom. Zato bi bilo bolje da je bar nekada zaobidjemo. Dosta smo ginuli za slavu i tudje interese kroz vekove. Mali narodi mogu da prosperiraju jedino u miru i zato on za njih nema cenu.

  • Made in Great Britain

    11. april 2015 | 17:54

    Neka im je laka crna zemlja. Jedno mi nije jasno,to ubistvo se nije desilo pre 1000 godina pa da se kaze da je poginulo oko 15 civila,ljudi. Zar mi nemamo konacne brojeve stradalih u Nato agresiji ili se jos gadjamo sa pribliznim brojevima???Sramota. DA SE NIKAD NE ZABORAVI ZLOCIN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA