VELIČANSTVENI ISTORIJSKI TRENUTAK: Blagodatni oganj je u Beogradu! (FOTO)

Plamen Blagodatnog ognja iz Jerusalima stigao je po prvi put u istoriji u Beograd, i to u 21 čas, a svečani doček ognja organizovan je u Hramu Svetog Save

  • 79

Na Veliku subotu prvi put u istoriji Srbije u Beograd je stigao Blagodatni Oganj iz Hrama Hristovog Vaskrsenja u Jerusalimu. On je u Beograd i Srbiju donet specijalnim letom iz Tel Aviva.

(UŽIVO) Prenos vaskršnje liturgije u Moskvi! (LIVE STREAM)

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

00.04 U toku je Vaskršnji kanon u Hramu Svetog Save

00.00 Patrijarh Irinej preuzeo Blagodatni oganj

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

23.23 Čuju se crkvena zvona ispred Hrama. Atmosfera je veličanstvena.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

22.50 Mnogi roditelji s decom su ispred Hrama.

- Doveli smo ćerku, a i ona je želela da dođe. Objasnili smo joj šta znači dolazak ognja i koliko je ovaj praznik značajan. Nadam se da ćemo ostati do kraja - kaže Jelena Đuričić, koja je došla sa petogodišnjom ćerkom Julijom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

22.50 Novinarka Telegrafa javlja da je ispred Hrama Svetog Save mnogo ljudi, te da svi željno iščekuju da stigne Blagodatni oganj. Mnogi kupuju sveće, nose se srpske zastave.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

22.45 Ispred Hrama Svetog Save su i pripadnici Garde Vojske Srbije, kao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

22.37 Oganj se ispred Hrama Svetog Save očekuje oko 23.20 časova. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služiće ponoćnu vaskršnju liturgiju.

22. 20 U Hramu Svetog Save na Vračaru okupljaju se građani, koji sa nestrpljenjem očekuju dolazak Blagodatnog ognja.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

22. 02 Pale se fenjeri koji će biti preneti u mnoge srpske hramove. Plamen uzimaju i vernici.

21.50 Počele su pripreme za prenos Blagodatnog ognja u Hram Svetog Save.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

21.15 - STIGAO SVETI OGANJ U SRBIJU - Sveti oganj je iz Jerusalima stigao u Srbiju! On je dopremljen dva sata kasnije specijalnim avionom iz Tel Aviva, tačnije oko 21 sat, u odnosu na raniju najavu, .zbog loših vremenskih uslova na polaznom aerodromu.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

PLAMEN SA HRISTOVOG GROBA STIŽE U BG: Srbi, evo šta morate da znate o ovom čudu iz Jerusalima!

Portparol Informativno-izdavačke ustanove SPC Dimitrije Stikić rekao je da je avion kasnio dva sata zbog loših vremenskih uslova u Jerusalimu, a prema ranijoj najavi, Sveti oganj trebalo je da stigne na beogradski aerodrom u 19.30 časova.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Veliki broj predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i novinara okupio se večeras na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", da dočekaju Sveti oganj.

Predstavnici SPC-a, koji su na aerodrom došli iz svih eparhija, u rukama drže specijalne fenjere u koje će biti razdeljen Sveti oganj i biti odnesen u crkve i manastire u svim zemljama regiona gde žive Srbi.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Hiljade pravoslavnih vernika okupilo se danas u Starom gradu u Jerusalimu oko Crkve Svetog groba gde su prisustvovali paljenju Svetog ognja, koji simbolizuje vaskrsenje Isusa Hrista.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sveti oganj ili plamen pali se svake Velike subote uoči Vaskrsa, kada jerusalimski patrijarh uđe u kriptu sa 33 sveće koje simbolizuju broj godina Hristovog života.

Ovom događaju, koji se smatra najvećim čudom u Svetoj zemlji, svake godine pred crkvom prisustvuju i predstavnici svih drugih verskih zajednica u Jerusalimu.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frend

    11. april 2015 | 22:03

    Slava Bogu i mir medju Srbima! Obradovan i tuzan u istom trenutku. Tuzan kako ni jedna televizija nije preuzela na sebe da to emituje. Od toliko TV. nije mogao da celodnevni program posveti Vaskrsu. Muzika na sve strane. Busamo se u grudi da smo veliki pravoslavci.Slabi smo vernici. Slabo nosimo Krst Casni. Hvala LjUDIMA koji su organizovali sve to. A urednicima informativnih progrma zelim da drugi put razmisle sta pustaju na velike praznike.

  • Невена

    11. april 2015 | 21:39

    Људи ликујте,народи чујте ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ радост донесе.Звезде играјте,горе певајте ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ радост донесе.Шуме шумите,ветри брујите ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ радост донесе.Мора будите,звери ричите ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ радост донесе.Пчеле се ројте,а птице појте ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ радост донесе.Анђели стојте,песму утројте ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ радост донесе.Небо се снизи,земљу узвиси ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ радост донесе.Звона звоните,свима јавите ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ радост донесе.Слава ти БОЖЕ све ТИ се може ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ радост донесе. :)

  • Ja

    11. april 2015 | 21:54

    Zašto rimokatolici ne pale Blagodatni Oganj, njihov Uskrs je bio pre 7 dana? Samo Pravoslavnima Bog dozvoljava da upale Blagodatni Oganj. To svako vidi. U Sveti hram dolaze i muslimani i nevernici. Zato se ostavite gordosti i priznajte jedino ispravno pravoverje a to je PRAVOSLAVLJE! Slava Bogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA