SVE ŠTO JE REKLA HILARI KLINTON O SRBIMA: Evo šta nas čeka ukoliko postane predsednik SAD (FOTO) (VIDEO)

Nepopularnost u našoj zemlji Hilari Klinton je zaslužila tokom godina zbog svoje retorike, dela, ali i uticaja koji je imala na svog supruga, bivšeg predsednika Bila Klintona

  • 92

Bivša američka prva dama i državni sekretar Hilari Klinton započela je svoju kampanju za predsedničke izbore 2016. godine, a tokom svoje političke karijere i kao prva dama SAD imala je dosta toga da kaže o Srbiji i Srbima.

OTKRIVAMO PRLJAVI VEŠ HILARI KLINTON: Ovo su seks-skandali, sumnjivi poslovi i tajne koje krije (FOTO)

Klintonova, koja želi da postane prva žena na čelu SAD, objavila je svoju kandidaturu u nedelju.

Ona ovaj put neće imati tako jakog protivnika u trci za kandidaturu ispred Demokratske stranke, za razliku od kampanje iz 2008, kad joj je glavni konkurent bio sadašnji predsednik Barak Obama.

Nepopularnost u Srbiji Hilari Klinton je zaslužila tokom godina zbog njene retorike državnog sekretara, dela i uticaja koji je imala na svog supruga, bivšeg predsednika Bila Klintona.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Hilari Klinton će se u kampanji osloniti na nasleđe svoga muža Bila Klintona. Na planu spoljne politike, ovo nasleđe odlikuju intervencionizam i ideja o američkoj izuzetnosti, koncepti kojima su pravdali ratove u svetu nakon završetka hladnog rata.

Kao prva dama ohrabrila je svog muža i državnu sekretarku Medlin Olbrajt da napadnu vojsku Srba u Bosni 1994. godine i bombarduju Jugoslaviju 1999. godine.

- Insistirala sam da bombarduju - objasnila je kasnije da je rekla mužu na telefonskoj vezi iz Afrike.

Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Ona je doprinos bombardovanju Jugoslavije pokušala da iskoristi 2008. godine tokom svoje kampanje za demokratskog kandidata za predsedničke izbore u SAD.

Za balkansko poglavlje Klintonove spoljne politike vezuje se i njen pokušaj da lažno opiše svoju posetu Tuzli 1996. godine.

- Sećam se da smo sleteli uz snajpersku vatru… - ispričala je u predsedničkoj kampanji 2008. godine opisujući taj događaj kao scenu iz ratnog filma, u kome je morala da beži od snajpera.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Problem je što je ovu epizodu izmislila, jer se na snimcima videlo da nju, njenu ćerku Čelsi i pevačicu Šeril Krou dočekuje bosanska delegacija sa detetom koje joj se obraća. Klintonova je posle ovog otkrića tvrdila da je u pitanju manji gaf.

RAZUMEMO GA: Ovaj dečak je ronio suze i jecao jer se Hilari Klinton kandidovala za predsednika (VIDEO)

Srbiju je posetila pre tri godine, kada je bila u poseti regionu i tada je rekla da neće pritiskati našu zemlju da prizna nezavisnost Kosova. Ipak, ona je pre Beograda boravila u Prištini kada je istakla da se "o statusu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova ne može raspravljati".

Normalizaciju odnosa sa Srbijom je videla kao krucijalnu za napredak Kosova. Kada je bila u Prištini sa visokom predstavnicom EU za spoljne odnose i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, sastala se sa Hašimom Tačijem i Atifetom Jahjagom.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Protivimo se svakom razgovoru o promeni granica ili nezavisnom statusu Kosova. Ne može biti razgovora o tome. Za mene, moju porodicu i za moje američke sugrađane, to je više od spoljnopolitičkog pitanja. To je lično pitanje - rekla je tad Klintonova.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je, u martu, drugog dana 59.zasedanja Komisije Ujedinjenih nacija o statusu žena u Njujorku, sa Hilari Klinton o napretku Srbije i većem uključivanju žena u poslovni život.

ZORANA MIHAJLOVIĆ OČI U OČI S HILARI KLINTON: Evo šta joj je rekla koliko su JAKE ŽENE u SRBIJI! (FOTO)

U razgovoru, Klinton je naglasila da "Srbija vodi jednu dobru i izbalansiranu politiku“, a Mihajlović je da je Hilari Klinton istaknuti borac za rodnu ravnopravnost, ženska prava i uključivanje žena u poslovne tokove.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U saopštenju se navodi da je Mihajlović pozvala Klinton da poseti Srbiju. Ukoliko se to desi, Klintonova će treći put posetiti našu zemlju.

Pogledajte video:

(N.I. / Izvor: sputniknews, Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    15. april 2015 | 20:33

    Ona je đavolova prostitutka, ubica dece i nedužnih ljudi. Ona i njena fašistička vlada ne mogu da zavaraju naš narod laskanjem od kojeg nam je muka. Doćiće dan kada će platiti za sva svoja zla dela, nesreću, bedu, glad, ratove koje su izazvali i koje izazivaju širom sveta. Da prvo nas bombardovali sve nam uništili pa nas sada hvale. Neka vam to vaše hvala i za vas imamo samo jedno da kažemo a to je RUSIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.

  • Leki

    15. april 2015 | 21:51

    Ovde je svaki komentar suvisan, nazalost jedno veliko zlo u obliku zene.., Zivela nasa Otadzbina Srbija , Zivela nasa Bratska Rusija! !!!

  • Mars

    15. april 2015 | 20:45

    I seme i pleme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA