Nacionalni savet Roma dobio donaciju od misije OEBS-a!

Ova akcija ima za cilj osnaživanje Romskog nacionalnog saveta, a zasniva se na dobijanju opreme za rad u vidu kompjutera, štampača i ostale opreme neophodne za funkcionisanje

  • 2

Nacionalni savet Roma danas je dobio donaciju od misije OEBS-a u vidu dva računara. Ova akcija ima za cilj osnaživanje Romskog nacionalnog saveta, a zasniva se na dobijanju opreme za rad u vidu kompjutera, štampača i ostalog materijala neophodnog za funkcionisanje.

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma, Slobodan Jovanović, govori za naš portal o donaciji misije OEBS-a i njihovog predstavnika Roberta Lojda Tudoka.

- Sada smo dobila dva računara, ali očekujemo dalju saradnju i donaciju od još dvadesetak računara i opreme koja nam je potrebna za rad. Oni će kompletno opremiti još četiri kancelarije u Srbiji u vrednosti od 20.000 evra. Njihovu današnju donaciju ćemo prihvatiti sa velikom zahvalnošću jer nam mnogo znači - kaže Jovanović.

On dodaje da Nacionalni savet Roma nema finansijskih mogućnosti da kupuje opremu, pa se zato nada i drugim donacijama.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Veoma smo zahvalni Robertu Lojdu i OEBS-u što su nam donirali računare i nadamo se da ćemo i dalje sarađivati - ističe predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma.

Robert Lojd predstavnik misije OEBS-a kaže da pored ove donacije planiraju da nastave saradnju i pomoć Nacionalnom savetu Roma.

Inače, Nacionalni savet Roma je najviša instanca u romskom društvu. Ovaj savet ima 35 članova i najbrojniji je. Oni se bave pitanjima obrazovanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i upotrebe službenog jezika.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pitanje obrazovanja je primarno jer je 80 odsto populacije Roma nepismeno, a samo 0,3 odsto njih ima visoko obrazovanje, dok sa srednjim obrazovanjem ima između šest i sedam odsto Roma.

Problem romske zajednice ogleda se i u tome što je mali broj ljudi zaposlen. Aktivno se radi i na problemu nezaposlenosti, ali i na prevazilaženju mnogih drugih poteškoća sa kojima se suočava ova etnička zajednica.

Trenutno su aktuelna još dva projekta Nacionalnog saveta Roma. Reč je o uvođenju romskog jezika u osnovne škole i finansiranju izrade udžbenika i priručnika za romski jezik, kao i nabavlajnju sredstava za edukaciju nastavnika romskog jezika.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Romski nacionalni savet je veoma aktivan u više oblasti, a krajnji cilj njihovog delovanja je poboljšanje statusa Roma u društvu.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smoki

    16. april 2015 | 18:21

    ja bih licno kao rom hteo da znam kome u ini pomogli

  • M.M.

    17. april 2015 | 11:02

    Oni se vrlo malo (ni malo) ne zalažu za edukaciju roma, koja je neophodna na svim poljima. Počev od planiranja porodice (broja dece), pa školovanja dece (koje im uskracuju prvo roditelji, teranjem da prose, umesto u školu). Problem je u mentalitetu, navikama roma koji prosto odbijaju da se integrišu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA