Rusi Gavrila Principa prozvali teroristom!

Njegova slika se nalazi usred Centralnog muzeja u Moskvi, a ispod nje stoji da je "ovaj terorista smrtno ranio austrougarskog prestolonaslednika"

  • 40

U moskovskom Centralnom muzeju oružanih snaga Rusije, Gavrilo Princip je predstavljen kao terorista organizacije Mlada Bosna!

Naime, njegova slika je postavljen usred muzeja, a ispod nje piše da je 28. juna 1914. godine, "ovaj "terorista" smrtno ranio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu".

Ipak, iako ovo zvuči krajnje neumesno i da "braća" Rusi o nama i nemaju baš neko lepo mišljenje, istoričar Predrag Marković je objasnio da to nema negativnu konotaciju.

- Reč terorista je kroz istoriju menjao smisao i ne nosi isto značenje sada kao i na početku 21. veka. Rusi mnoge svoje pozitivne likove iz istorije nazivaju teroristima, i to je veoma česta pojava, a nekada je to značilo za masovne ubice civila. Princip nije bio terorista, već ustanik, a što se tiče ruske akademske javnosti i unutar nje postoje različita viđenja istorije, tako da to nije iznenađenje - rekao je Marković za beogradske medije.

Gavrilo Princip neposredno posle hapšenja. Foto: Istorijski arhiv Sarajeva Gavrilo Princip neposredno posle hapšenja. Foto: Istorijski arhiv Sarajeva

Njegovo mišljenje deli i istoričar Čedomir Antić, koji je takođe rekao da terorista biti u ono vreme i danas nije isto.

- Nije isto izvršiti atentat na čoveka koji je na čelu demokratske države i vladara koji vlada mimo ustava i koji je obespravio više od 90 procenata stanovništva Bosne. Deo ruske javnosti možda i smatra da je on terorista - poručio je on.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jakov

    17. april 2015 | 00:53

    Ajmo rusofili neće vas valjda ova vest omesti u obožavanju "NJ K V " Vladimira Putina

  • Serdar

    17. april 2015 | 03:31

    Vodim vam ljubav sa mamom, Gavrilo posten momak nije mogao da trpi nepravdu, danam je danas 50% mladica kao on bili bi vodeca sila u svetu

  • Жељко

    17. april 2015 | 01:13

    Херој био и остао.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA