KRIZA U MAKEDONIJI SE NASTAVLJA: Hitan sastanak najviših zvaničnika

Juče je potvrđeno da je u selu Gošince, opština Lipkovo, izvršen državni teroristički napad, kada je četrdeset maskiranih i naoružanih osoba sa oznakama OVK nekoliko sati zaposelo karaulu u kojoj su bila dežurna četiri policajca

  • 25

Makedonski državni vrh održao je noćas hitan sastanak nakon upada 40 naoručanih i maskiranih osoba, najverovatnije kosovskih Albanaca, u karaulu u selu u Gošince, na severu Makedonije.

TERORISTIČKI NAPAD U MAKEDONIJI: 40 naoružanih Albanaca iz OVK vezali i izudarali policajce!

Na sastanku koji je počeo u ponoć, neposredno po dolasku premijera Nikole Gruevskog iz Brisela, prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija za odbranu, bezbednost i kontraobaveštajnu delatnost koji su razmatrali detalje o tom događaju, objavila je TV Kanal 5.

Sastanku, koji je održan u kabinetu Predsednika, pored Đorđa Ivanova i Gruevskog prisustvovali su predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministar odbrane Zoran Jolevski, ministarka policije Gordana Jankulovska, direktor tajne službe Saša Mijalkov i načelnik Generalštaba Gorančo Koteski.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski potvrdio je juče da je u selu Gošince, opština Lipkovo, izvršen državni teroristički napad, kada je četrdeset maskiranih i naoružanih osoba sa oznakama OVK nekoliko sati zaposelo karaulu u kojoj su bila dežurna četiri policajca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Makedonci preuzeli karaulu, UČK preuzela odgovornost za teroristički napad!

Napad se, prema njegovim rečima, dogodio u ponedeljak noću u dva sata i trideset minuta, a nakon upada naoružanih osoba policajci su razoružani, trojicu su vezali, udarali i sve to su snimali kamerom, preneo je makedonski Fokus.

Napadači su, kazao je Kotevski, govorili albanski, a jedan od njih se policajcima obratio na lošem makedonskom jeziku rečima: "Mi smo pripadnici OVK, prenesite svima da ne može da vas spase ni Nikola Gruevski ni Ali Ahmeti, niko ne sme da se popne ovde jer će svi da budu likvidirani".

PRIŠTINSKI MEDIJI: Teroristički napad u Makedoniji je izmišljotina!

Foto: Foter/Flickr/vesnamarkoska Foto: Foter/Flickr/vesnamarkoska

Kada su, kazao je, napadači otišli, policajac kome nisu bile vezane ruke je odvezao ostalu trojicu kolega i zajedno su se pešice spustili u selo.

Prema prvim informacijama MUP-a napadači su sa Kosova, a ostali detalji će biti kasnije saopšteni.

Albanci, međutim, negiraju da imaju bilo kakve veze sa ovim događajem. Makedonska Alfa televizija javila je juče da je utvrđen identitet petorice od ukupno 40 naoružanih osoba, navodeći da su svi iz Gnjilana i da je njihov vođa izvesni komandant Dževair Ademi.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Na sajtu te televizije objavljeno je da je ta petorka poznata makedonskim bezbednosnim službama i službama u regionu.

Karaula Gošince nalazi se iznad Kumanova, na granici sa Kosovom. U neposrednoj blizini je i karaula Tanuševci, a reč je o dvema tačkama koje su prve napadnute 2001. kada su članovi OVK-a na tom području proglasili slobodnu teritoriju.

Da podsetimo, pisali smo početkom aprila reči analitičara koji su izjavili  da postoji mogućnost da dođe do međuetničkog rata u Makedoniji, a sa tim se složio i politički ekspert Arsim Sinani koji smatra da političari zapravo pokušavaju da prikažu da je stanje u državi skoro pa ratno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Makedonija nije na pragu međuetničkog sukoba već je u ratu za demokratiju i slobodu izražavanja. Ona se realno suočava sa starim jugoslovenskim i evropskim konceptom, dok političke partije makedonsko-albanske odnose koriste da bi se održale na vlasti. Sadašnja vlast je u moralnoj krizi i zbog toga joj je potrebna kriza u međuetničkim odnosima kako bi preživela – ocenio je Sinani.

BIĆE RATA NA BALKANU: Ova država je druga Ukrajina u svetu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    22. april 2015 | 10:46

    Bilo je pitanje trenutka...

  • Ako ako...

    22. april 2015 | 12:25

    Samo udri. Pa neka se i dalje prave ludi. Posle ide Crna gora. Neko zna da koristi priliku.

  • Vucic sinisa

    22. april 2015 | 11:38

    Jadni ti siptari i albanci. Pa svugde ih terorisu i nabedjuju da su sve i uvek oni krivi. Mislim da je najbolje da svi odu u maticnu albaniju da ih nedira vise niko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA