RTB sposoban da počne da vraća stare dugove

 
  • 1

RTB danas ima redovnu proizvodnju, tržište, a samim tim i izvor finansiranja i sposoban je da poveriocima počne da vraća stare dugove koji ga "pritiskaju" više od pola veka, kaže za "Telegraf" generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski

Rudarsko-topioničarski basen Bor u poslednjih pet godina posluje pozitivno i od 2010. iz tekućeg poslovanja ostvaruje dobit. RTB danas ima redovnu proizvodnju, tržište, a samim tim i izvor finansiranja i sposoban je da poveriocima počne da vraća stare dugove koji ga "pritiskaju" više od pola veka, kaže za "Telegraf" generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Kompanija je, tvrdi Spaskovski, sposobna da zatvori ceo reprodukcioni ciklus jer joj ukupan prihod u narednim godinama, nakon što izmiri zarade zaposlenima, poreze, doprinose, rente, troškove repromaterijala, rezervnih delova, energenata i ostale fiksne troškove, obezbeđuje novostvorenu vrednost ili dobit iz koje će se namirivati reprogramirane finansijske obaveze predviđene UPPR-om, pre svega obaveze prema komercijalnim poveriocima.

– Iako opterećen starim dugovima u iznosu oko 700 miliona evra, RTB nije u istoj situaciji kao ostalih 160 srpskih kompanija za koje zaštita od naplate potraživanja prestaje da važi 31. maja. U poslednjih pet godina pokazali smo da možemo da živimo jer nam rezerve rude od milijardu i po tona garantuju proizvodnju još sto godina. Pokazali smo da imamo tržište jer bez problema prodajemo sve ono što proizvedemo, pokazali smo da sopstvenim sredstvima možemo da pokrijemo sve troškove, od repromaterijala do plata, poreza i doprinosa - kaže direktor Blagoje Spaskovski.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

- Od 2010. kad je RTB Bor prvi put posle deset godina poslovanja sa gubitkom ostvario dobit iz tekućeg poslovanja od 35,5 miliona dolara, do danas, pokazali smo da RTB može opstati. Danas smo stabilna kompanija u kojoj 5.200 radnika tačno u dan prima prosečno 70 hiljada dinara neto platu. Zaradili su je ljudi, niko im za sve to vreme nije ništa poklanjao, niko iz budžeta kao do 2008. godine nije RTB-u Bor davao. A, od 2001. do 2008. iz budžeta Srbije izvučeno je 65 miliona evra za plate i očuvanje socijalnog mira. Danas Vlada Srbije brine o razvoju RTB-a i kontroliše sredstva, ono što je pozajmljeno iz Fonda za razvoj, što će se vratiti. Vlada Srbije to budno kontroliše, ne poklanja ništa – podvukao je Spaskovski.

U prilog tome su, kako je dodao, česte posete premijera Aleksandra Vučića i resornih ministara Boru i Basenu, a njih menadžment, ali i radnici, tumače kao podršku.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

– Česte posete vodećih državnika Boru i RTB-u ulivaju sigurnost svima, i menadžmentu i radnicima. Kada zaposleni znaju da su sigurni, onda oni drugačije i rade. Radnici vole da zarade platu i nije istina da isto rade oni koji od države dobijaju subvenciju i oni koji platu sami zarađuju. Nastavićemo, dakle, da radimo kao dosad, trudićemo se i da bude bolje, a predstoji nam jača kontrola troškova jer će se budno pratiti ono što će Privredni sud, nadam se, potvrditi. Privredni sud ne sudi, on samo potvrđuje pravnu formu UPPR-a kao dokumenta - dodaje on.

- Suština je da se poverioci, pre svega državni kao većinski, a potom i komercijalni, slože i glasaju za ovakav dokument. Glasanje za UPPR znači da su poverioci uvereni da će im novac biti vraćen, a za usvajanje dokumenta dovoljno je da više od 50 odsto poverilaca glasa. Tada Sud udara pečat i počinje da prati da li menadžment izvršava svoje obaveze i na vreme plaća rate koje dospevaju prema državnim i komercijalnim poveriocima. UPPR-om je, da naglasim, predviđena promena vlasništva nad RTB-om Bor i konverzija duga prema državi u kapital države. RTB Bor će postati državno preduzeće uz potpuno opravdanje jer mu je osnovna delatnost eksploatacija mineralnog bogatstva (rude bakra, zlata i srebra) – rekao je Blagoje Spaskovski.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

Čvrstu veru Spaskovskog u to da će Unapred pripremljeni plan reorganizacije za RTB biti usvojen, nije poljuljalo ni upozorenje koje je, kako kaže, nedavno čuo i savet da se on i kompanija spreme na "bombardovanje".

– Očekujem napade sa svih strana, Srbija je ovo, a uspeh se u ovoj zemlji ne prašta. Biće dosta kritike, politike i raznih ocena, čak i od onih koji nemaju predstavu o tome šta je UPPR. Ipak, uveren sam da će sve proći glatko – ocenio je Spaskovski.

(D. V.)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    23. april 2015 | 10:37

    Ne priča niko o pronađenim zlatnim žilama u boru,od kojih može da živi cela evropa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA