Počela provera lokacije kraj NOVOG PAZARA za koju se sumnja da je MASOVNA GROBNICA!

- Tužilaštvo za ratne zločine je izdalo naredbu i danas smo počeli sa proverama lokacija - naveo je Veljko Odalović

  • 3

Na osnovu naredbe Tužlaštva za ratne zločine na području sela Kozarevo kraj Novog Pazara, danas je počela provera lokacije za koju se sumnja da je masovna grobnica sa telima Albanaca stradalih tokom sukoba na KiM.

Uz predstavnike komisija za nestala lica Beograda i Prištine i srpskog tužilaštva za ratne zločine kao i forenzičara iz Prištine, pretraživanju lokacije, koja će se obavljati i sutra, prisustvuju i predstavnici Misije Euleks.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je prištinska strana u prethodnom periodu prenela da ima informaciju o navodnoj masovnoj grobnici na području sela Kozarevo.

Odalović je rekao da su predstavnici Prištine bili pre nekoliko meseci da pokažu gde je ta potecijalna grobnica, a da su se čekali povoljni vremenski uslovi za početak provera.

- Tužilaštvo za ratne zločine je izdalo naredbu i danas smo počeli sa proverama lokacija - rekao je Odalović, dodajući da će provere, kojima prisustvuju predstavnici prištinske strane i Euleksa, trajati i sutra.

Foto: Tanjug/Saša Petrović Foto: Tanjug/Saša Petrović

Prema njegovim rečima, nadležni organi iz Beograda će se u ovom kao i prethodnim slučajevima, kada su dobijali informacije o navodnim masovnim grobnicama, ponašati krajnje odgovorno i transparentno.

- Danas i sutra se radi provera lokacije i sve navode ćemo proveriti u ova dva dana i videti da li su informacija koja je prethodno dala prištinska strana tačna ili se neće potvrditi - rekao je Odalović.

Zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković rekao je da se lokacija u selu Kozarebo povezuje sa Rudnicom kraj Raške, gde su pronađena tela 54 Albanaca, dodavši da će o tome moći da se govori tek po završetku provera.

Foto: Wikipedia/Jovanvb Foto: Wikipedia/Jovanvb

On je za RTV Novi Pazar rekao da se "povezuju te dve lokacije" i da "postoje indicije da je deo leševa zatrpan u Rudnici, a deo ovde na području Kozareva".

- O tome ćemo moći da govorimo tek kada obavimo sva istraživanja - naveo je Stanković, navodeći da je cilj provere terena "da utvrdimo da li ovde zaista ima zakopanih leševa".

Šef kosovske Kancelarije za nestala lica Prenk Ðetaj ocenio je ranije da bi na toj lokaciji, prema nekim pretpostavkama, moglo da se nađe oko stotinu zakopanih posmrtnih ostataka Albanaca sa Kosova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ðetaj danas, osim stava da je "ovo (područje Kozareva) sumnjivo mesto" nije iznosio takve pretpostavke.

Iskopavanja će se vršti samo na desnoj obali seoske reke, a ta lokacija udaljena je od Rudnice oko 30 kilometara.

Od aprila do juna prošle godine, u Rudnici su pronađeni posmrtni 54 osobe, od koji su do sada izvršene 53 identifikacije, dok je jedna osoba još nije identifikovana zbog nepoklapanja DNK analize.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cenzurisani

    24. april 2015 | 08:25

    Sami sebi secemo granu na kojoj sedimo, s druge strane nema "zute kuće", Srbi nikada nisu ni živeli na Kosovu zato njihovi grobovi NIKADA neće biti pronadjeni.... Kako sejemo - tako žanjemo...!

  • Branko

    24. april 2015 | 08:59

    A zasto se ne provetsvaju masovne gtobnice kojr du naptavili komunisti ubijajuci gradjane Srbije. Nema grada i sela u Srbiji gde ne postoje grobnice stradalih od komunista. Nikoga za to nije briga. Kao da zrtve srpskog naroda ne zasluzuju nikakvo postovanje.

  • Realno

    24. april 2015 | 07:49

    Hoćete li znati ima li Srba među njima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA