MINISTRI EVROZONE VREĐALI GRKA: Varufakis zgubidan, kockar i amater!

Varufakis se našao na udaru kolega iz preostalih 18 članica evrozone, jer nije dostavio celovitu listu ekonomskih reformi koje su potrebne da bi se odblokirala dalja finansijska pomoć Atini, kako bi zemlja izbegla bankrot

  • 10

Ministri finansija iz evrozone su danas, uoči početka sastanka u Rigi posvećenog Grčkoj, uputili kritike na račun grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa, optuživši ga da se ponašao neodgovorno u došadašnjim pregovorima i da je zgubidan, kockar i amater, objavio je Blumberg.

 

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske pregovorima, američka agencija Blumberg je prenela da se Varufakis požalio na neprijateljsku atmosferu na sastanku, jer je kritikovan sa svih strana.

 

Sastanak u Rigi završen je ocenom da su dve strane još daleko od postizanja sporazuma o reformama koje Atina treba da sprovede kako bi dobila spasonosnih 7,2 milijardi evra kredita iz međunarodnog paketa pomoći.

 

- Grčka mora da ostvari značajniji napredak na planu sopstvenih reformi, ako želi da dobije pristup ključnim sredstvima iz paketa međunarodne pomoći - izjavio je na kraju satanka predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum, prenela je agencija AP.

 

Dajselblum je rekao da Grčkoj ističe vreme kako bi obezbedila novac koji joj je potreban za izbegavanje bankrota.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Varufakis je priznao da između Atine i evropskih partnera još postoje nesuglasice koje moraju biti premošćene, ali da će dogovor biti ubrzo postignut, jer je to, kako kaže, jedina opcija koju Grčka ima.

 

On je, međutim, negirao spekulacije da pregovori nisu napredovali, navodeći da je ostvaren veliki napredak po pitanju procesa privatizacije, reformisanja poreskog sistema, pravosuđa, birokratije i tržišta proizvoda.

 

AP navodi da se Varufakis našao na udaru kritika kolega iz preostalih 18 članica evrozone, jer nije dostavio celovitu listu ekonomskih reformi koje su potrebne da bi se odblokirala dalja finansijska pomoć Atini, kako bi zemlja izbegla bankrot.

 

Foto: Tanjug/AP, Telegraf

Foto: Tanjug/AP, Telegraf

 

Prema tvrdnjama vodećih zvaničnika evrozone, Grčkoj ističe vreme za obezbeđivanje dalje pomoći, zbog čega je potrebno da ostvari značajniji napredak.

 

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz kredita međunarodne pomoći. Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz kredita pomoći, zbog čega joj, kako se ocenjuje, preti bankrot, a možda i izlazak iz evrozone.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Diplomata

    24. april 2015 | 21:22

    EUropa i kultura

  • Grunf

    24. april 2015 | 22:13

    Nacisti poceli da gube zivce

  • jutro

    24. april 2015 | 21:01

    Nitko me nemoze nazvati nekim imenom , koje ukazuje na neku manu, ako i sam nije isto, Jer se svako ruga i pkazuje svoje pravo lice. Za mrtvim se prica tri dana, a za zivim dok je ziv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA