OBELEŽENA STOGODIŠNJICA: Ovo je bila NAJKRVAVIJA bitka u Prvom svetskom ratu! (FOTO) (VIDEO)

Iz te bitke Osmansko Carstvo izašlo je kao pobednik, a u njoj je u pomorskim i kopnenim akcijama bilo oko pola milona žrtava

  • 43

Stogodišnjicu bitke na Galipolju, jedne od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu, danas su u Turskoj obeležili porodice i potomci poginulih vojnika, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i brojni svetski lideri.

Erdogan i britanski princ Čarls položili su vence na spomenik palim turskim vojnicima na Galipolju, preneo je AP.

(UŽIVO) 100 GODINA OD MASAKRA JERMENA: Odaje se počast žrtvama, ali svi izbegavaju reč genocid! (FOTO) (VIDEO)

Na ceremoniju su došli premijeri Australije i Novog Zelanda, Toni Abot i Džon Kej, britanski prinčevi Čarls i Hari, kao i drugi visoki gosti, a Srbiju predstavlja prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Platili smo visoku cenu pobede na Galipolju. Ipak, ne treba da zaboravimo da svoju sadašnju nezavisnu državu dugujemo tom duhu i istrajnosti koju smo pokazali - poručio je Erdogan.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Uprkos užasnim žrtvama koje su mnogi podneli u dva svetska rata, netolerancija kombinovana sa spremnošću da se primeni varvarsko nasilje ostaju stalni izvor podela i konflikata - rekao je princ Čarls, prenosi AP.

On je dodao da svi imamo dužnost da nađemo način da prevaziđemo netoleranciju kako bismo se borili protiv mržnje i predrasuda, i mogli da kažemo da time odajemo počast žrtvama onih koji su stradali na Galipolju.

Princ Hari takođe je održao govor ispred spomenika britanskim vojnicima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Centralna komemorativna svečanost biće održana u subotu, prenose agencije.

Bitka na Galipolju bila je jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu i vođena je od 25. aprila 1915. do 6. januara 1916. godine između Nemačke, koju su podržavale otomanske snage, i saveznika, uključujući Australiju, Britaniju i Novi Zeland, koje su pokušavale da osvoje Carigrad i uspostave kontrolu nad Bosforom i Dardanelima.

Iz te bitke je Osmansko Carstvo izašlo kao pobednik, a u njoj je u pomorskim i kopnenim akcijama bilo oko pola milona žrtava.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U savezničkom iskrcavanju na poluostrvu Galipolju 25. aprila 1915. godine, učestvovalo je i više od 60.000 australijskih i novozelandskih vojnika.

To je bilo prvi put da su te vojske te dve tadašnje britanske kolonije učestvovale u nekoj bitki, zbog čega Australija i Novi Zeland obeležavaju 25. april kao svoj nacionalni praznik.

Tela poginulih danas leže zajedno na odvojenim grobljima poluostrava Galipolje na zapadu Turske, što se posmatra kao snažan simbol pomirenja između bivših neprijatelja.

Pogledajte video:

YouTube / Associated Press

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    24. april 2015 | 23:30

    Strasna bitka. Osmanlije pobedile iako su saveznici bili jaci po opremi i ljudstvu. Propao pokusaj oduzimanja Carigrada Turcima, a istovremeno se proslavio cuveni Kemal Ataturk, svojim naredjenjem vojnicima: "Ne naredjujem vam da pobedite, naredjujem vam da UMRETE". Zanimljivo je da je odgovoran za katastrofu saveznika bio Vinston Cercil, tada zapovednik britanske Mornarice zahvaljujuci cijim glupim naredjenjima su Turci i pobedili. Podneo je ostavku posle toga, ali to ga nije sprecilo da kasnije i dalje uci druge pameti i da izigrava komandanta za vreme II sv rata.

  • Bin Laden

    25. april 2015 | 10:25

    Pričaj te šta hoćete ali znaj te Turska je zemlja sa STO MILIONA LJUDI NA RASKRŠĆU EVROPE I AZIJE NA DVA KONTINENTA !!! Sa ekonomijom u porastu i sto je najvažnije sa mladom populacijom u porastu !!!

  • Petar

    25. april 2015 | 09:19

    Smanjite strasti. Bolje pogledajte film water diviner sa Raselom Krouom , na tu temu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA