Za dvostruko čedomorstvo osam meseci uslovno!

Romkinji iz Kostolca umanjena kazna za ubistvo dece jer je bila u stanju smanjene uračunljivosti. Osnovno javno tužilaštvo se žalilo na visinu kazne

  • 1

Seljvete Murina (32), majka petoro dece iz Kostolca koju sud u Požarevcu tereti za dvostruko čedomorstvo, nepravosnažno je osuđena na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine!

 

Optužena se tereti da je 7. marta 2010. u svojoj porodičnoj kući u Kostolcu, u romskom naselju Kanal, ugušila dve bebe ženskog pola, koje je desetak minuta pre toga donela na svet. Prema Krivičnom zakonu Srbije, za ovo delo, koje se kvalifikuje kao "ubistvo deteta pri porođaju", zaprećena je kazna u trajanju do pet godina zatvora.

 

- U ovom slučaju izrečena je daleko niža, uslovna kazna, jer je utvrđeno da je optužena bila u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Osnovno javno tužilaštvo smatra da je kazna previše blaga i neprimerena učinjenom krivičnom delu, pa će po njegovoj žalbi odlučivati beogradski Apelacioni sud - rekli su u Osnovnom sudu u Požarevcu.

 

Optužena majka živi u vanbračnoj zajednici u kojoj ima petoro maloletne dece. U istom dvorištu su i roditelji njenog vanbračnog muža, koji su nakon snajinog porođaja pozvali Hitnu pomoć, a ovi zatim alarmirali policiju.

 

Ovo je bio samo jedan od četiri slučaja čedomorstva koja su u prethodne tri godine izvršena u Braničevskom okrugu. Prvi se desio u septembru 2009. godine, takođe u Kostolcu, kada je srednjoškolka T. M. rodom iz Zaječara, tada stara 15 godina, ugušila tek rođenu bebu u kupatilu školskog internata. Nakon toga, ona je napustila Kostolac, a ceo slučaj prebačen je na postupanje Okružnom sudu u Zaječaru.

 

Naredno je izvršeno u januaru prošle godine, kada je na deponiji "Peskovi" u Velikom Gradištu, nađeno mrtvo novorođenče ženskog pola.

 

Telo bebe pronašli su Romi koji su pretraživali smeće, uvijeno u plastičnu kesu i peškir, nakon čega su pozvali komunalne radnike, a oni alarmirali policiju. Obdukcijom je utvrđeno da je beba rođena živa i u dobrom zdravstvenom stanju, ali da je ugušena dva dana nakon rođenja, tako što joj je vrat stezan rukama. Međutim, i pored opsežne istrage, odgovorni za smrt ove bebe do danas nisu otkriveni.

 

Poslednje čedomorstvo izvršeno je u februaru ove godine, kada je Daliborka T. (36) iz Velikog Gradišta ugušila tek rođenu bebu ženskog pola i sakrila je na tavanu štale, ispod bala sena, u plastičnoj kesi za đubre.

 

(D. Knežević)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amer

    7. april 2012 | 04:13

    mozda bi trebalo sudijino dete ugusiti pa da vidimo da li bi izrekao kazno uslovno ili dozivotno, ovo je dokaz da u srbiji zivot ne vredi nista ili vrlo malo, zbog takvih presuda srpski narod ce da se poubiuja medjusobno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA