KO JE KRIV: Trgovci podigli cene bebi opreme, roditelji zaprepašćeni!

Dok se u Skupštini očekuje odluka o izglasavanju bebi PDV-a, prodavci opreme za najmlađe naglo povećali cene, i to za oko 20 do 30 odsto, što je skoro duplo više od iznosa PDV-a! Mlade mame i tate ogorčeni, ali i nemoćni da bilo šta promene

  • 13

Iako u Skupštini Srbije još uvek nije glasano o odluci o ukidanju PDV-a na bebi opremu, to nije sprečilo trgovce ovom robom da samoinicijativno drastično podignu cenu krevetaca, pelena, kolica i ostalih stvari neophodnih mamama, tatama i bebama!

Sve ovo revoltiralo je novopečene roditelje koji za Telegraf.rs kažu da su očajni, ali i nemoćni da bilo šta promene.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović saopštila je da nije prihvaćen njen predlog da se o "bebi PDV-u" raspravlja aklamacijom i odložila odluku o tom pitanju posle izbora.

S druge strane, organizatori akcije "Glasaj za bebe" upozoravaju da su poslednjih nekoliko dana prodavci bebi opreme naglo povećali cene, i to oko 20 do 30 odsto, što je skoro duplo više od iznosa PDV-a! Presednica udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin kaže da roditelji upozoravaju da su u pojedinim radnjama poskupela kolica za bebe sa 150 na 250 evra, a da auto-sedišta za mališane sada koštaju 14.000 dinara!

Bojana i Dragan, mladi roditelji iz Beograda, imaju dvogodišnjeg sina, a krajem ovog meseca očekuju novu prinovu. Oni kažu za Telegraf.rs da su razočarani odlaganjem odluke o ukidanju "bebi PDV-a" i dodaju da su "šokirani novim poskupljenjima bebi opreme".

- Niko ne želi stvarno da pomogne mladim roditeljima, a stalno pričaju da im je cilj povećanje nataliteta. Ne mogu da verujem da su trgovci dodatno povećali cene! Sreća naša pa će nam beba naslediti dosta stvari od brata - kaže tata Dragan.

Jelenu Mišlić iz Čačka, koju očekuje rođenje ćerke, bez teksta ostavljaju cene bebi opreme na koje nailazi.

- Danima suprug i ja tumaramo po radnjama bebi oprema, ali nikako da se odlučimo nešto da kupimo, jer su cene astronomske! Svaki roditelj želi za svoje dete sve najbolje, ali nas trgovci teraju na buvljak da kupujemo robu sumnjivog kvaliteta, jer za nešto kvalitetno, poput "Kika", malo ko u Srbiji ima - ogorčena je Jelena, koja smatra da je sramota da se toliko priča o ukidanju PDV-a na bebi opremu, a da u praksi niko to ne može da realizuje:

- Stalno se odlaže to pitanje. Zar nije najvažnije da se što više dece rađa da bi opstali kao narod? Puna su svima usta priče kako će pomoći trudnicama i roditeljima, a kada treba da se donesu konkretni potezi, nikog nigde nema - poručuje Jelena Mišlić.

Pravo na refundiranje PDV-a može da se ostvari do iznosa od 55.000 dinara za bebu starosti do tri godine, i to za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene. Međutim, ova odluka čeka Skupštinu. Po svemu sudeći, novu.

Telegraf.rs je za vas istražio kako se kreću cene dečje opreme.

Najjeftinija kolica marke "Hauk" koja se kreću u rasponu od 10.000 dinara do najskupljeg modela "3 u 1" koji košta 21.ooo dinara. Za ista kolica s istim funkcijama i opremom u "Kikovoj" radnji moraćete da izdvojite od 44.000 do 64.600 dinara, dok su najskuplja kolica "Konkord", koja koštaju čak 66.906 dinara.

Najpovoljniji krevetac je onaj robne marke "Maderker" s dva nivoa, standardnih dimenzija 9.800 dinara. U toj radnji cene dostižu i 30.000 dinara.

Hranilica za bebe u "Maderkeru" izaćiće vas 5.800, dok je "Kiku" je 14.800 dinara. Nosiljka za bebe, popularni "kengurko", do 12 kilograma kreće se u rasponu od 4.200 do 8.390. dinara.

Ukoliko se odlučite da kupujete na "buvljaku", "Berton" dečja kolica koštaju 5.000 dinara, dok se krevetac može naći i za 3.600 dinara.

(D. Zlojutro)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maka

    7. april 2012 | 06:58

    @Hvala ali ne hvala Kolika kolicina gluposti izasla je iz tvojih usta! Pa i ja volim da putujem, i ja radim za prosecnu platu ali zato imam sina deliju od 4 godine i nista mi ne treba u zivotu sem njega. On je moje blago. Znas, moras da shvatis da samo hrabre sreca prati....Srecno!

  • SnezanaSubotic

    6. april 2012 | 16:56

    o.O RT @telegrafrs KO JE KRIV: Trgovci podigli cene bebi opreme, roditelji zaprepašćeni! http://t.co/pFA1Reqh

  • maja

    6. april 2012 | 21:46

    i opet ce biti nikom nista....po zna koji put u ovoj drzavi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA