KANADA VISOKO CENI SRBIJU: Svrstavaju nas u šačicu najbezbednijih zemalja na planeti! (FOTO)

Ministarstvo spoljnih poslova ove severnoameričke države neprestano ažurira spisak bezbednih i nebezbednih zemalja, i deli ih po kategorijama u pet boja. Zelena je najbolja i samo je šačica zemalja obojena njome. Među njima je i naša zemlja

  • 16

Ozbiljne zemlje ozbiljno rade na čuvanju svojih građana koji putuju u inostranstvo, pre svega zato što u ozbiljnim zemljama ljudi imaju novca da putuju u inostranstvo. Zbog toga se ministarstva vanjskih poslova u razvijenim zemljama Zapada posebno bave bezbednošću u ostatku sveta, pravljenjem spiskova država i njihovim grupisanjem u kategorije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kanade nije izuzetak. Na sajtu pomenute institucije već godinama postoji prilagođena Gugl Mapa putem koje putnici iz ove severnoameričke zemlje, u koju toliko Srba želi da emigrira, mogu da se snabdeju informacijama vezanim za sigurnost države u koju žele da putuju.

Čitava mapa je podeljena na kategorije po bojama. Crvena boja znači jedno podebljano NO-NO, pošto važi upozorenje o zabrani putovanja po čitavoj teritoriji. Žuto je nešto bolje; ova boja znači da bi trebalo da podignete oprez na najviši nivo gde god da ste, a da postoje regije u koje uopšte ne biste trebalo da putujete. Krem boja je sledeći korak, i ona znači da biste svuda trebalo da budete na oprezi.

Zatim, postoji maslinasto-zelena, koja ukazuje da putnik treba da preduzme normalne bezbednosne mere, ali da postoje regije u koje ne bi trebalo da odlazi.

Kanada Srbiju stavlja na listu najsigurnijih zemalja na svetu. Foto: travel.gc.ca Kanada Srbiju stavlja na listu najsigurnijih zemalja na svetu. Foto: travel.gc.ca

Konačno, postoji svetlozelena, najbolja, najsjajnija što se sigurnosti tiče, najviši stepen. Njom je obojena na ovom kanadskoj karti samo šačica zemalja, a u toj šačici su Amerika i većina zemalja Evropske unije. Ali, ne sve; tako je Bugarska recimo obojena krem bojom a donedavno je u tom košu bila i Rumunija. U našem okruženju, u toj boji je i Bosna i Hercegovina, dok je Albanija maslinasto-zelena. Kosovo i Metohija, pokrajina na kojoj nemamo efektivnu kontrolu, u lošoj je žutoj boji.

Od evropskih zemalja koje nisu u Uniji a u zelenoj su boji tu su samo Island, Norveška, Makedonija i - SRBIJA. I to ne samo sada, ovako je već dugi niz godina, samo što mi na to nismo obraćali pažnju. Kao što smo rekli, EU je većinom ogrnuta u zeleno, a u toj boji su i Australija, Novi Zeland, Argentina, Čile, Urugvaj, Južna Koreja i Bocvana, kao jedini afrički predstavnik. Iznenađuje što je Japan recimo na ovom spisku u istom košu sa Albanijom, ali nije nam jasno koje su to regije u Zemlji izlazećeg sunca u koje ne treba zalaziti.

Kanada Srbiju stavlja na listu najsigurnijih zemalja na svetu. Foto: travel.gc.ca Kanada Srbiju stavlja na listu najsigurnijih zemalja na svetu. Foto: travel.gc.ca

Ostatak spiska je jasan. Crvena, žuta i krem boja prekrivaju najveći deo zemaljske kugle, od Rusije, Kine, Indije, preko Bliskog istoka i Afrike do većeg dela Južne i Centralne Amerike.

Srbija se tako našla u probranom klubu svetskih zemalja, koji ujedno okuplja i najpoželjnije zemlje za život. Nadajmo se da to znači da će se ekonomska situacija u Srbiji toliko popraviti u neko dogledno vreme da će naša zemlja postati i ovo drugo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    24. maj 2015 | 14:11

    Samo cu reci glupost. Amerika je daleko od bezbedne zemlje.

  • А. Паламудов ™

    24. maj 2015 | 11:47

    Makedonija narocito...tamo je baš sigurno

  • Zla devojčica

    24. maj 2015 | 11:38

    Pa Japan nije najbezbednija zemlja iako su oni veoma veseli i fini. Silovanja su jako zastupljena i silovanje u punom vozu ili autobusu je banalna stvar. Ali dobro drago mi je da smo negde svrstani u normalne ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA