BORI SE ZA ŽIVOT: Šumadinac palio šiblje, a onda mu eksplodirala granata u lice! (FOTO)

Kragujevčanin zadobio teške telesne povrede kada je došlo do eksplozije u njegovoj kući u Vinogradima. Njegova supruga i deca se mole da Bogu da ostane živ

  • 0

Milo Šebek iz kragujevačkog naselja Vinogradi teško je povređen kada je došlo do eksplozije nedaleko od njegove kuće, a vatra je zahvatila i neeksplodirani projektil, zaostao iz Drugog svetskog rata. Šebek se u kragujevačkom kliničkom centru bori za život.

MISTERIOZNA SMRT U KRAGUJEVCU: Pronađen mrtav čuvar na svom radnom mestu!

On je zadobio povrede pluća i jetre i na aparatima je za održavanje vitalnih funkcija. Njegova supruga Snežana i sin Ivan kažu da se bogu mole da Milo preživi.

- Nakon svih intervencija koje su odmah urađene, sada je bitno samo da opet ne dođe do krvarenja jetre, pošto je ona cela bila raznesena. Milo je imao i velike povrede rebara i krv u plućima, ali je to sanirano - kaže Snežana.

Nesreća se desila kada je Milo otišao u svoju njivu, nedaleko od kuće, da pali rastinje pred setvu. Vatra je, po svoj prilici, zahvatila i zaboravljenu minu, koja je bila u travi. Naseljem se začula eksplozija, seća se Milov sin Ivan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Otac je bio u njivi kada smo mi kod kuće začuli eksploziju. Mislio sam da je puklo dalje. Majka je samo skočila i rekla mi da telefonom pozovem oca i vidim da li je sve u redu. On se javio još nesvestan svojih povreda i smogao snage da mi kaže da odmah pozovem hitnu pomoć. Došli su na njivu i lekari i mi, i zakli ga krvavog - priča Ivan još u šoku.

Milo Šebek preživeo je samo zahvaljujući tome što je bio na par metara od mesta eksplozije. U pitanju je bila protivavionska granata od 40 mm, zaostala iz Drugog svetskog rata. Ovo nije prva takva mina pronađena u naselju, i ranije se mnogo puta dešavalo da seljaci u travi nađu eksplozivna sredstva.

Dušan Lojanica iz naselja Vinogradi kaže da komšije stalno nalaze razne bombe, pa ih onda šutnu u njivu nekog drugog. Kada trava naraste, niko i ne vidi šta je u šipražju na međi. Vlastimir Ristić dodaje da, da je do sada skupljao sve eksplozivna sredstva koja je nalazio, imao bi kolekciju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Irena Naumčeški iz ovog naselja kaže da nije normalno da nikoga iz državne i gradske vlasti ne zanima što je pola naseljao kao minsko polje.

- Šta treba, da nastrada pola naselja ili da se neka tragedija desi da bi naša vlast reagovala. Nama jedino preostaje da se iselimo da bi sačuvali živu glavu - kaže Irena.

Njena komšinica Slađana Gačić kaže da se najviše plaši zbog dece koja u ovom naselju nisu sigurna nigde van dvorišta.

- Svaka livada, svaki korov, ovde je rizik. A ova tragedija nije prva koja se desila. Pre nekih par godina eskplodirao je još jedan protivavionski metak - kaže ova žena.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dok obrađuju svoje njive, meštani Vinograda često nalaze granate iz Drugog svetskog rata. Neki ih samo stave ukraj njive, drugi ih bace u komšijinu parcelu ili šipražje.

Eksploziju 40- milimetarske granate izazvala je vatra, kažu u kragujevačkoj policiji i sektoru za vanredne situacije. Njeni ostaci su otklonjeni. Ekipa sektora za vanredne situacije utvrdila je da na ovom potezu nema više neeksplodiranih ubojnih sredstava.

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA