KAKO JE NASTAO PEDER: Konačno razrešena misterija!

Nije poznato kada je reč "peder" postala uvredljiva. Međutim poznato je da je engleska reč koju možemo prevesti kao peder "faggot" postala uvredljiva u 17. veku

  • 4

Peder je reč kojom se uglavnom pogrdno nazivaju gej muškarci. Međutim, retko ko od nas zna odakle potiče njeno ime i koje joj je pravo značenje.

Kada otkucate reč peder na guglu izaćiće vam mnoštvo objašnjenja za datu reč.

Pederastija je naziv za intimni odnos između odrasle osobe i adolescenta dečaka koji nisu u srodnosti. Reč potiče iz grčkog jezika i znači ljubav prema dečacima, a nastala je od grčke reči pais što znači - "dete", "dečak" i grčke reči erastes, što znači "ljubavnik".

Tokom istorije, pederastija je postojala kao u okviru mnogih kultura. Status pederastije promenjen je tokom istorije, od pozitivnog u poznoj starogrčkoj i rimskoj kulturi, do krajnje negativnog u novoj judeo-hrišćanskoj kulturi, i danas se smatra seksualnim zločinom.

Foto: AP/Darko Vojinovic Foto: AP/Darko Vojinovic

U evropskoj istoriji, najpoznatija manifestacija pederastije jeste ona iz grčke kulture, koja je svoj vrhunac doživela u 6. veku p. n. e. Grčka pederastija bila je predmet više filozofskih debata.

Danas je zakonski status pederastije u mnogim zemljama određen time da li je dečak u dobu koje je po zakonu te zemlje doba kad osoba može samostalno da odlučuje. Ako dečak nije u tom dobu, onda se pederastija smatra protivzakonitom i tretira se kao seksualno zlostavljanje dece.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Nije poznato kada je reč "peder" postala uvredljiva. Međutim poznato je da je engleska reč koju možemo prevesti kao peder  "faggot" postala uvredljiva u 17. veku. Inače reč "faggot" na francuskom jeziku znači snop pruća i primarno se koristio kao naziv za stariju žensku osobu.

Budući da je u to vreme vladalo stereotipno mišljenje da su svi gej muškarci feminizirani, počeo se koristiti pojam "faggot" kao naziv za feminiziranog gej muškarca u negativnom kontekstu, i tako ta reč i dobija ružnu konotaciju.

Da li će u budućnosti reč peder preći od uvrede do politički korektnog govora, ostaje nam da vidimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot #1

    5. maj 2015 | 20:27

    Kako god okrenes naziv za njih, uvek dodjes na isto!

  • Lezbejka

    6. maj 2015 | 20:23

    Tako da ovim tekstom lepo objasnjavate homofobima da mi nemamo nasu rec kada se oni pozivaju na da nece da govore gej nego peder iz inata. Nikoga vi time ne vredjate mi vrlo dobro znamo ko smo heteroseksualci jedni. A da ni heteroseksualac nije nasa rec. :)

  • Dag

    5. maj 2015 | 18:19

    Zbog nestasice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA