KRVAVA MAPA: Ovo su najjezivija mesta na svetu! Šta mislite gde se nalazi Srbija?

Ako mislite da je "naš narod poludeo" i da "više niko nije siguran" obratite pažnju na ovo: naspram 2.21 žrtve ubistava na 100.000 ljudi godišnje u Srbiji, stopa ubistava u Hondurasu je 85.5, a u Venecueli 53.7!

  • 2

Vesti koje svakodnevno pune rubrike crne hronike u novinama čine da se ne osećamo sigurno na ulicama rođenih gradova. Prava istina, međutim, je da je Srbija jedno od najbezbednijih mesta za život na planeti.

MONSTRUMI NA SLOBODI: Ovo su serijske ubice koje nikada nisu uhvaćene (FOTO)

Kad sledeći put pomislite da je "ovo što se dešava u našoj zemlji strašno" i da je "sve otišlo u Honduras", setite se upravo tog Hondurasa. Evo i zašto.

Ako bismo nasilje predstavili grafički, najšarenija bi bila Latinska Amerika i Karibi: 9 od 10 najopasnijih mesta na svetu (ili, da budemo precizniji, mesta na kojima imate najveće šanse da vas neko ubije) nalazi se u ovoj regiji.

Da biste lakše uvideli gde živite i shvatili gde se nikada ne biste preselili, Institut Igarape iz Brazila, već je napravio ovakvu mapu, koju možete pogledati ovde.

Printskrin: http://homicide.igarape.org.br/ Printskrin: http://homicide.igarape.org.br/

- Bolji uvid u to kako su stope ubistava raspoređene po svetu može da pomogne u prevenciji nasilja i iznalaženju mera njegove redukcije - napominju u ovoj ustanovi.

IZREŠETANE TRI MANEKENKE NASRED PUTA: Preprečili im kola pa ih bezdušno ubili (FOTO)

Korisnici njihove interaktivne mape mogu da okreću 3D globus i klikću na određene zemlje kako bi videli koje stope ubistava su u njima zabeležene i upoređuju ih međusobno, nezavisno od veličine njihovih populacija.

Mapa prikazuje ukupan broj ubistava, stopu ubistava na 100.000 stanovnika, statistike vezane za pol i godište žrtava, kao i podatke o oružju koje su ubice koristile.

GRAD U KOM NAJVIŠE UMIRU BICIKLISTI: Evo gde se nalazi i ko ih surovo ubija! (VIDEO)

Pomoću nje možete zaključiti da Honduras ima najvišu stopu ubistava na svetu: sa 7.172 ubistva u 2012. godini, ona iznosi 85.5 ubistava na 100.000 ljudi.

Foto: AP/Tanjug, Wikipedia/Joyson Prabhu/Paisadeoro/Fallschirmjäger, United States Treasury Department Foto: AP/Tanjug, Wikipedia/Joyson Prabhu/Paisadeoro/Fallschirmjäger, United States Treasury Department

Polovina žrtava bila je uzrasta između 15 i 29 godina, a 92% njih su bili muškarci.

Očekivano, čak 83 odsto ubistava izvršeno je vatrenim oružjem.

Sledeća na spisku je Venecuela, sa 53.7 ubistva na 100.000 ljudi, dok treće mesto drže Devičanska ostrva sa stopom od 52.6.

Venecuela je svoju dugogodišnju reputaciju groznog mesta za život otelotvorila u tituli "najnesigurnije nasije na svetu", koju je ponela 2013. godine.

PUCAO MU U GLAVU: Policajac ubio dečaka (14)! (UZNEMIRUJUĆI FOTO) (VIDEO)

Za veliku zastupljenost krivičnih dela poput trgovine drogom i ljudima, kidnapovanja i ubistva, stanovnici Venecuele mogu da zahvale siromaštvu i nepovoljnim političkim i ekonomskim okolnostima u zemlji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Top 5 listu zemalja sa najvećim stopama ubistava kompletiraju Belize i Jamajka.

U ovoj potonjoj državi, vlast pokušava da obuzda krvavu statistiku pretnjama uvođenjem smrtne kazne, kao i policijskim patrolama i raznim akcijama koje za cilj imaju razbijanje i stavljanje pod kontrolu kriminalnih bandi.

KRVAVI DAN ZALJUBLJENIH: Zbog ubistva muškarca i bebe, iz osvete ubijen par!

Jedina zemlja sa spiska 10 najkrvoločnijih nacija, koja se ne nalazi u Latinskoj Americi (niti Karibima) je Svazilend u Africi, kom je mesto u samom vrhu iste obezbedila stopa od 33.8 ubistava na 100.000 stanovnika.

Foto: Wikipedia /  BZer0 Foto: Wikipedia / BZer0

KRVAVA ZEMLJA I NEZAPAMĆENI ZLOČINI: Masakri Boko Harama se vide iz svemira (FOTO)

S druge strane, najbezbednija mesta za život u ovom smislu su zemlje Zapadne Evrope, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Australijom, Kanadom i Čileom, koji je oaza sigurnosti u Južnoj Americi.

SERIJSKI UBICA HARA MANČESTEROM? Usmrtio više od 60 ljudi, a tela bacio u kanal (VIDEO)

Verovali ili ne, Argentina i SAD takođe spadaju u bezbednija mesta za život, sa stopom od 5.55 ubistava, dok se u Srbiji beleži 2.21 žrtva ubistva na 100.000 stanovnika.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA