TREĆI BALKANSKI RAT NA POMOLU: Srbi, Grci, Bugari i Makedonci se ujedinjuju protiv "velike Albanije"?

U izveštaju analitičara CIA-e stoji da ako SAD nastavi da pruža bezrezervnu podršku Albancima i EU da ćuti o oživljavanju "velike Albanije", moglo bi veoma lako doći do nereda na Balkanu zbog čega bi se ovaj region pretvorio u novi Bliki istok

U zaključku najnovijeg izveštaja CIA-e o stanju u našem regionu, piše da ukoliko SAD i nakon terorističkih napada u Makedoniji nastave da svojom politikom pružaju bezrezervnu podršku Albancima, i ako EU nastavi da ćuti i prelazi preko oživljavanja "velike Albanije", doćiće do formiranja "pravoslavnog saveza" Srbije, Grčke, Bugarske i Makedonije, što bi veoma lako moglo da dovede do "trećeg balkanskog rata"!

 

Zbog ovih navoda, analitičari CIA upozoravaju američke vlasti da "uravnoteže pristup Balkanu", piše Informer.

 

- Američki analitičari pišu da balkanske države čije su teritorije pod projektom "velike Albanije" neće sedeti skrštenih ruku i mirno gledati kako im Albanci otimaju teritorije, i uvereni su da će u slučaju nužde Srbi, Grci, Bugari i Makedonci udružiti snage u borbi protiv Albanaca. U tom slučaju Balkan bi postao područje nalik Bliskog istoku, a to nikome, pa ni SAD, nije u interesu - rekao je odlično obavešteni diplomatski izvor ovih novina.

 

Takođe, analitičari su procenilii da je stav prema balkanskim zemljama izuzetno bitan u određivanju odnosa snaga SAD i Rusije.

 

Foto: printskrin: youtube/The Film Archives

Foto: printskrin: youtube/The Film Archives

 

- Oni pišu da će SAD i EU, ukoliko nastave sa sadašnjom proalbanskom politikom, okrenuti sve pravoslavce protiv sebe. Biće gurnuti u zagrljaj Rusima. Na jednom mestu autori ovog izveštaja procenjuju da bi u takvom scenariju i Bugarska i Grčka mogle da postanu "tvrdo rusko geopolitičko uporište", što Srbije, prema nujihovom sudu već sad jeste.

 

Analitičar Đorđe Vukadinović je istakao da je udruživanje logična rekacija na pokušaj stvaranja "velike Albanije".

 

- Ako se savez dogodi, ne verujem da bi SAD to mirno posmatrale jer je jasno da su im Albanci miljenici. Srbja je sličan savez imala i pre Prvog svetstog rata, kad se sukobila sa Turskom.

 

Ipak, s druge strane, Čedomir Antić iz Naprednog kluba naglašava da ideja o udruživanju Balkana postoji već više od decenije.

 

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

- Čak i kada bi se zaista pokrenula ta ideja, SAD bi to u startu sprečile. Ipak, takav savez bi trebalo da postoji jer bi on opstao i u slučaju da EU propadne.

 

Međutim, bivši ambasador Dušan Spasojević smatra da bi bilo nemoguće praviti savez sa državama koje su priznale nezavisnost Kosova.

 

- Nelogično je da tuđe interese stavimo ispred svojih. Treba podsetiti da je Makedonija među prvima priznala Kosovo. Srbija treba da prati događaje u toj zemlji, ali kao što je rekao premijer Vučić, ne smemo da se mešamo u unutrašnje stvari jedne države. Jedino nam Grčka i Rujmunija mogu biti iskreni saveznici .

 

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA