GRAD IZNENADIO SRBIJU: Nevreme pogodilo zemlju, da li se kreće prema vašem gradu? (FOTO)

Prema informacijama koje je dobio načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović od meštana sa područja koje je zahvatilo nevreme, grad veličine jajeta naneo veliku štetu voćnjacima i poljoprivrednim usevima

  • 12

Nevreme sa pljuskovima, gradom i jakim vetrom, koje je trajalo desetak minuta, zahvatilo je oko 16 časova predgrađe i sela u okolini Kragujevca, nanevši veliku štetu voćnjacima. Grad koji je oko 20 minuta padao na području Ivanjice opustošio je voćnjake i malinjake.

OVO SE NE VIĐA ČESTO TOKOM LETA: Da li je ovo grad ili sneg u Novom Pazaru? (VIDEO) (FOTO)

- U samom Kragujevcu grad nije padao, ali jeste u prigradskim naseljima Grošnica, Velike Pčelice, Gornja i Donja Sabanta i Duleni - rekao je načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović i dodao da je gradonosno oblak zahvatio je i opštinu Rekovac.

Foto: Čitalac Telegraf Foto: Čitalac Telegraf

Kočović je dodao da je, prema informacijama dobijenim od meštana sa područja koje je zahvatilo nevreme, grad veličine jajeta naneo veliku štetu voćnjacima i poljoprivrednim usevima.

Čitalac Telegrafa poslao nam je fotografiju nevremena koje je pogodilo okolinu Aleksinca.

Foto: Čitalac Telegraf Foto: Čitalac Telegraf

Grad koji je oko 20 minuta padao na području Ivanjice opustošio je voćnjake i malinjake, rekao je Tanjugu predsednik te opštine, Milomir Zorić. On je precizirao da su, za sada, najveće štete pretrpeli poljoprivredni proizvođači na području sela Kumanica, Devići, Prilike, Brezova i Šarenik.

- Lokalna samouprava je pribavila 192 rakete, međutim protivgradna zaštita još uvek nije aktivirana, što su trebali da urade nadležni republički organi - naveo je Zorić.

Miodrag Bogdanović, malinar iz Kumanice, kaže da je grad totalno uništio useve u tom mestu.

Foto: Čitalac Telegraf Foto: Čitalac Telegraf

- Sva sela u okolini Ivanjice su zahvaćena ovom nepogodom, a nevreme, nošeno snažnim olujnim vetrom je trajalo od 15 do 20 minuta - kazao je on Tanjugu. Usevi su, prema njegovim rečima, totalno uništeni i nema načina za njihov oporavak.

Bogdanović navodi da je ovo sramota države jer nije donet Zakon o protivgradnoj zaštiti kako bi strelci preventivno delovali. On je podsetio da je 15. april datum kada treba da počne odbrana od vremenskih nepogoda.

- Zar je moguće da nadležni u Srbiji, koja pretenduje da bude zemlja agrara i uđe u Evropsku uniju, nisu obavili taj posao? - zapitao je Bogdanović.

Foto: Čitalac Telegraf Foto: Čitalac Telegraf

Jako nevreme i grad koji su popodne zadesili i opštinu Arilje, naneli su velike štete malinjacima, rekao je predsednik Udruženja Vilamet Milan Ðukić koji je dodao da je nevreme koje je trajalo 20-tak minuta uništilo je malinjake u Kruščici, Radobađi, Brekovu i delu Dobrače.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    14. maj 2015 | 19:24

    vazno je da imamo stabove, civilnu zastitu i more drugih nepotrebnih struktura.....sad ce raznorazne komisije na teren...uvek seljak nagrabusi, vazda bilo i bice....a , ko je kriv, zar je to vazno.....

  • VAN

    14. maj 2015 | 20:13

    U Srbiji je bavljenje poljoprivredom jednako igri na sreću.

  • Jovana

    14. maj 2015 | 21:47

    Pre neki dan se digla uzbuna oko oluje, a od oluje ni O. Danas prognoziraju suncano, kad ono grad. Hm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA