ONI SU NAJVEĆI PESNICI MEĐU SRPSKIM ZATVORENICIMA: I danas su nagrađeni zbog toga! (FOTO)

Osuđenici u Valjevu danas su imali priliku da se pokažu u pisanju poezije i proze. Nagrada za prvo mesto iznosila je 15.000 dinara, za drugo 10.000, a za treće 8.000 dinara, a evo ko ih je dobio

  • 0

Danas su u valjevskom zatvoru dodeljene nagrade pobednicima desetog Republičkog festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva na temu "Put ljubavi“.

Na konkurs se prijavilo 20 kazneno-popravnih zavoda, zatvora i specijalnih zatvorskih bolnica iz Srbije. U kategoriji proze, u konkurenciji 51 rada, prvu nagradu je dobio Dragoslav Radanov Radičev iz zatvora u Padinskoj Skeli za rad "Bluz za trinaest godina“. Njemu pripada nagrada od 15.000 dinara, knjiga i diploma. Kako je saopšteno, on je u međuvremenu pušten iz zatvora, tako da nije primio današnju nagradu.

Drugu nagradu je dobio Radisav Galko iz zatvora u Novom Sadu, a treću Vladan Cvetković iz niškog zatvora. Drugonagrađeni pored knjige i diplome dobija 10.000 dinara, a trećenagrađeni 8.000 dinara.

U kategoriji poezije prijavilo se 90 zatvorenika sa preko 200 radova, a po oceni žiriji, najbolji je rad „Samanta“ čiji je autor Davor Marinković iz zatvora u Zaječaru. I njemu sleduje nagrada od 15.000 dinara, knjiga i diploma, međutim, ni on se nije pojavio na dodeli nagrada.

Druga nagrada je pripala Đorđu Vasiljeviću iz Okružnog zatvora u Beogradu, a treća zatvoreniku Stanku Raketiću iz niškog zatvora.

Foto: Slađana Stevanović Foto: Slađana Stevanović

Trećenagrađeni u kategoriji proze Vladan Cvetković u niškom zatvoru služi 16-togodišnju kaznu zbog falsifikata. U zatvoru je već tri godine i kaže da kroz pisanje prekraćuje slobodno vreme.

- Ovo mi je treći put da osvajam nagradu na ovom konkursu. Nisam pisao pre zatvora, ali sad sam se pronašao u ovom i planiram da se ozbiljnije bavim prozom, a nadam se da ću u skorije vreme objaviti i neku knjigu - kaže Cvetković.

Među zatvorenicima koji su dobili pohvale za svoj rad je i jedna žena. To je Klara Pakai koja zbog trgovine drogom služi zatvorsku kaznu u Požarevcu. Stručni žiri je pohvalio njen rad "Nesanica“.

Foto: Slađana Stevanović Foto: Slađana Stevanović

- Pisala sam i ranije, ali na mom maternjem mađarskom jeziku. Zato sam posebno ponosna što sam dobila pohvalu za rad koji sam napisala na srpskom jeziku - ističe ona.

Među nagrađenima nema zatvorenika iz Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu. U žiriju su bili Julija Marjanović Jovičić i dr Maja Pelević iz Beograda, kao i direktorka valjevske biblioteke Violeta Milošević.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA