SRPSKO-RUSKA VEZA: Osnovci iz Pančeva dobili nagradno putovanje u Sankt Peterburg!

Srpsko-rusko prijateljstvo ne ogleda se samo u gostovanju vojnika, gardista i aviona na paradama ovih dveju zemalja, već i u jednom vrlo lepom projektu u okviru kojeg će 19 đaka iz 17 škola iz Pančeva i pančevačkog okruga moći da posete "carski grad" Rusije

  • 0

Od 13. do 18. jula Sankt Peterburg će biti grad domaćin za 19 đaka iz pančevačkih osnovnih škola koji su dobili nagradno putovanje da upoznaju rusku kluturu i vide jedan od najlepših ruskih gradova.

Srpsko-rusko prijateljstvo ne ogleda se samo u gostovanju vojnika, gardista i aviona na paradama ovih dveju zemalja, izdranji spomenika velikih državnika u glavnim gradovima ili pomoći ruske Vlade našoj infrastrukturi (naročito železničkoj), već i u jednom vrlo lepom projektu u okviru kojeg će 19 đaka iz 17 škola iz Pančeva i pančevačkog okruga moći da posete "carski grad" Rusije, upoznaju se sa kulturom najveće zemlje sveta i steknu nova prijateljstva.

Početak saradnje i prvi korak ka ovom lepom i korisnom projektu započet je u septembru 2014. godine, kada su incijatori svega bili Ruska železnica i njihov predsednik Vladimir Jakunjin i pančevačka osnovna škola Vasa Živković.

- Ideja konkursa bila je da deca koja najbolje pokažu svoje znanje na testu iz poznavanja ruske istorije, geografije i kulture uopšte, dobiju stipendiju za putovanje u Sankt Peterburg. Deca su pokazala veliko znanje i iz razgovora sa njima, videli smo da su presrećni što ćemo moći da otputuju u Rusiju u julu - ponosno nam je rekla direktorka OŠ Vasa Živković, Aleksandra Brdak.

Foto: portalmladi.com Foto: portalmladi.com

Preko 300 đaka iz pančevačkih osnovnih škola prijavilo se da rešava testove. Neki od njih su članovi porodica u kojima je jedan roditelj poreklom iz Rusije, pa su tako i tražili dodatna znanja o tradiciji, načinima života, i iz toga se moglo zaključiti koliko je velika želja onih najmlađih, pre svih, da nauče nešto novo iz ovog nagradnog putovanja.

- San svakog Srbina je da ide u najveću pravoslavnu zamlju, i uz to je Sankt Peterburg, za mene, najlepši grad na svetu. Oduvek sam hteo da vidim i njihov metro koji je jedan od najvećih na svetu - oduševljeno nam je rekao svoje utiske jedan od 19 nagrađenih osnovaca, Vanja Stojković.

Odlazak naših osnovaca u zlatni i carski grad Rusije planiran je polovinom jula, od 12. do 18., gde će obilaziti gradske znamenitosti, upoznavati se sa vršnjacima iz Petrogradskih škola i moći da vide ruski način života koji će kasnije moći da prenesu svojim drugarima u Srbiji. I mi ćemo biti sa njima u Rusiji, odakle ćemo vas izvestiti kako se pančevačkim osnovcima sviđa ovaj prelepi put na sever Rusije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA