Brat Slavka Ćuruvije traži pomoć od Jelka Kacina

Molim Vas za pomoć, jer su Vlada, policijski i pravosudni organi Srbije potpuno pasivni, apsolutno nezainteresovani i bez ijednog pravog poteza ili suštinske reakcije u pravcu rešavanja i rasvetljavanja ubistva moga brata - poručio je Jovo Ćuruvija

  • 0

Brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, Jovo Ćuruvija, zatražio je pomoć od izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, zato što ubistvo njegovog brata nije razrešeno ni posle 13 godina. On je u otvorenom pismu Kacinu rekao da su policijski i pravosudni organi Srbije "apsolutno nezainteresovani" da rasvetle ubistvo njegovog brata i zamolio evropskog zvaničnika da izvrši pritisak na srpske vlasti.

Jovo Ćuruvija je u otvorenom pismu naveo da su prikupljeni validni dokazi o organizatorima, izvršiocima i saučesnicima u ubistvu Slavka Ćuruvije, ali da se ipak ne pokreće postupak. On smatra da se zbog toga stiče utisak kao da se čuva i prikriva neko od umešanih u taj "monstruozni zločin".

- Molim Vas za pomoć, jer su i posle 13 godina od ubistva moga brata, Vlada Srbije, policijski i pravosudni organi Srbije potpuno pasivni, apsolutno nezainteresovani i bez ijednog pravog poteza ili suštinske reakcije u pravcu rešavanja i rasvetljavanja ubistva moga brata Slavka Ćuruvije - naveo je Jovo Ćuruvija.

Vlasnik dnevnog lista Dnevni telegraf i nedeljnika Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je u strogom centru Beograda na Uskrs, 11. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja Srbije. Ubistvo do danas nije razrešeno niti je iko odgovarao za taj zločin.

- Bez obzira šta je u pitanju, sigurno je da srpsku Vladu ne interesuje i ne uzbuđuje činjenica da je još uvek nerešen i daleko od sudskog postupka slučaj državnog terorizma čija je žrtva Slavko Ćuruvija, ugledna javna ličnost, istaknuti novinar i glavni i odgovorni urednik tiražnih listova - istakao je brat ubijenog novinara.

On je dodao da je "tortura zlikovačkog režima Slobodana Miloševića" počela 1998. godine donošenjem Zakona o informisanju, takozvanim Šešeljevim zakonom, u vreme ministrovanja Aleksandra Vučića, a da je pojačana posle govora Slavka Ćuruvije pred Helsinškom komisijom, u Kongresu SAD, 10. decembra 1998 godine.

- Slavko Ćuruvija je bio oštar kritičar Miloševićevog režima u kojem je današnji ministar policije Ivica Dačić bio glasnogovornik zločinca Miloševića - podsetio je Ćuruvija.

On je naveo da se na opšte zgražavanje porodice Ćuruvija i javnosti u Srbiji mnogi koji su učestvovali u pripremi ubistva Slavka Ćuruvije danas nalaze u državnim preduzećima i ustanovama, a neki od njih su i napredovali.

- Molim Vas da izvršite pritisak na vlasti u Srbiji da sprovedu temeljitu i ozbiljnu istragu i da sve učesnike, podstrekače, pomagače,organizatore i ubice u ovom zločinu izvedu pred lice pravde - rekao je Ćuruvija.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA