BANKAMA ZABRANJENO DA KOPIRAJU LIČNE KARTE: Evo otkad ovo važi

Bankama će ubuduće biti zabranjeno fotokopiranje pasoša, ličnih karti i drugih dokumenata građana. Ono što je dosad prikupljeno u dosijeima klijenata, biće uništeno

  • 0

Bankama se ubuduće zabranjuje prikupljanje fotokopija dokumenata. Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da se zabrana fotokopiranja odnosi na lične karte, pasoše i ostala dokumenta.

- Donećemo rešenje kojim se bankama zabranjuje da prikupljaju fotokopije. Ono što je dosad skupljeno u dosijeima klijenata banke će morati da unište - kaže Šabić.

U pitanju su lične karte i pasoši građana ovlašćenih za zastupanje građana sa kartona deponovanih potpisa i ovlašćenih donosilaca naloga i gotovine vlasnika.

Foto: ec.europa.eu Foto: ec.europa.eu

Šabić podseća da je još tokom marta na adrese svih banaka uputio upozorenje da se one, na različite načine, bave nedozvoljenom obradom podataka o ličnosti.

- Sedam banaka je odmah prestalo da prikuplja kopije dokumenata. Ostale su spremen da postupe u skladu sa upozorenjem, ali traže produženje roka.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA