Plaćao grobna mesta 55 godina, slučajno saznao da su prodata drugome! (FOTO)

- Moja snaja je 2010. godine, na nekoj sahrani, slučajno videla da neko ograđuje naša dva grobna mesta na Paliluskom groblju, tik do kapele. Tako smo i saznali da su prodata. Pokojni otac je bio van sebe od šoka

  • 11

Porodica Matović iz Kragujevca, za održavanje dva grobna mesta na Paliluskom groblju, plaćala više od pola veka, od 1955. godine, a onda su 2010. slučajno saznali da su oba mesta nekome prodata.

Glava familije, Dragoslav Matović, tužio je groblja 2010., a dve godine kasnije preminuo je. Njegovi sinovi, Milan i Milovan, još se sude sa Gradskim grobljima.

- Moja snaja je 2010. godine, na nekoj sahrani, slučajno videla da neko ograđuje naša dva grobna mesta na Paliluskom groblju, tik do kapele. Tako smo i saznali da su prodata. Pokojni otac je bio van sebe od šoka. Uputio se na groblje i radnike pitao da mu provere u evidencionom kartonu koliko je dužan za održavanje ta dva grobna mesta. Radnica je pogledala u evidenciju i odgovorila mu da ništa nije dužan i da je sve redovno plaćao. Moj otac je tada upita- pa zašto ste onda prodali moja dva grobna mesta koja, kako kažete, uredno plaćam. Nastao je muk - svedoči danas Milan Matović.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Pokazujući požutele priznanice za plaćanje iz pet i po proteklih decenija, on kaže da su se mnogi godinama raspitivali o ta dva grobna mesta jer su u centru Palilulskog groblja. Milan objašnjava da sada ne može ništa osim povlačenja po sudu, novi vlasnik ih je kupio i postavio opsege.

JKP Gradska groblja na sudu su se branila činjenicom da su Matovići, prema Odluci o sahranjivanju, bili dužni da urade opseg i urede grobno mesto u roku od 10 godina. Oni to nisu učinili. Milan Matović kaže da za ovo pravilo nisu znali, niti ih je iko ikada o tome obavestio ili opomenuo. Sud je utvrdio da je JKP Gradska groblja moralo Matoviće da opomene. Predstavnik komunalnog preduzeća izjavio je na sudu da "on nije informisan“ da li su Matovići obavešteni.

Sud je od predstavnika Grobalja tražio i odgovor na pitanje- na osnovu čega su onda izdavali Matoviću priznanice pet decenija. U presudi stoji da se iskaz ovog svedoka sa Grobalja smatra "krajnje neozbiljnim“.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- JKP Gradska groblja ne bi, po mišljenju suda trebalo da posluju po principu pretpostavki, a da primaju uplate po nekom evidencionom kartonu od pre 50 ili 60 godina. Takođe, svedok nije odgovorio na pitanje suda šta je sa tim evidencionim kartonima sada, stoji u presudi Osnovnog suda u Kragujevcu iz jula prošle godine.

Sud je zaključio da je zahtev tužioca Matovića osnovan jer je grobno mesto plaćano. Matovići su spor dobili prošle godine. U presudi stoji da JKP Gradska groblja Matovićima treba da isplate nešto manje od 152.000 dinara, na ime novca koji su oni za održavanje grobnih mesta platili za pet i po decenija.

Grobljima je takođe naloženo da za troškove postupka isplate tužiocu 104.140 dinara. Taman kada su Matovići pomislili da je agoniji kraj, Gradska groblja su se žalila Višem sudu. Ovaj sud je ukinuo presudu Osnovnog jer se zaključak ovog suda „ne može prihvatiti kao pravilan“. Sporni su bili troškovi koje Groblja treba da isplate Matovićima.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Porodica Matović, videvši šta se dešava kupila je grobna mesta u selu Bečevica, van grada.

- Otac mi je preminuo 2012. godine, dve godine od početka suđenja. Nije mogao večni mir da nađe u grobu koji je plaćao od mladosti, a mi nismo više imali poverednja da bilo gde na gradskim grobljima kupimo grobna mesta. Pa kada su mogli da prodaju grobna mesta 2009., a meni ih uredno naplaćuju i dalje, ko zna šta bi sve mogo još da se desi - kaže tužno Milan Matović.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Proces JKP Gradska groblja- Matovići počinje od početka, a Matovići spremaju 15.000 dinara da opet plate veštaka za novo suđenje. Nikada nisu sabrali troškove za plaćanje grobnih mesta 55 godina, plus troškove suđenja, plus troškove za grobna mesta u selu Bečevica.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oci ogledalo duse

    22. maj 2015 | 17:40

    Kad je doslo vreme i za sto bolja grobna mesta se suditi,svet je sve strasnije mesto...

  • dadbod

    22. maj 2015 | 19:18

    Od Viseg suda se nije pametnije ni ocekivalo !

  • Jasna Simonović

    22. maj 2015 | 19:17

    Ma je l ovo neko sudsko zafrkavanje sa pravnom naukom, pa još pod klauzulom da su ljudi dobili spor?!!!? Sud valjda treba da vrati ljudima grobna mesta (a ne uplaćeni novac), a groblje treba da isplati novim vlasnicima naplaćeni novac uz štetu!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA