A KAO DA JE BILO JUČE: Telegraf u Rebelju, selu koje su pre godinu dana razorila klizišta (FOTO)

Rosa Pantelić (91) ostaće jedina meštanka u svom kraju. Ova žena od države nije dobila nikakvu pomoć, iako je do njene kuće zbog klizišta moguće doći samo peške

  • 4

Godinu dana nakon majskih poplava Valjevo nije uspelo da se oporavi pa su, skoro na svakom koraku, vidljivi tragovi koje su ostavile nezapamćene poplave.

APOKALIPSA KOJU SRBI NIKADA NEĆE ZABORAVITI: Evo kako je Srbija UNIŠTENA u poplavama! (FOTO) (VIDEO)

Od 26 porodica koje su ostale bez krova nad glavom, samo njih četiri su se uselile u nove domove, dok će ostali morati da sačekaju kraj maja.

U poplavama i klizištima su stradali mnogi putevi i mostovi, a zbog nedostatka novca mnogi radovi na infrastrukturi još uvek nisu završeni. U majskim poplavama najgore je prošlo selo Rebelj, gde su klizišta „progutala“ nekoliko kuća, prekinula puteve i potpuno promenila konfiguraciju terena u tom planinskom selu.

Najgore su prošli žitelji zaseoka Pirgići, Arsići i Pešići, gde je klizište progutalo 12 kuća.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U tom zaseoku više nema života i uskoro će taj deo Rebelja ostati pust. Miodrag Pešić kaže da će pod stare dane dane morati da se seli i napusti svoje selo. Od tri miliona dinara, koliko je dobio od države, uspeo je da kupi kuću i plac od 20 ari u Popučkama, međutim, još uvek se nije iselio, jer se do njihove kuće ne može doći ni kolima, ni kamionom.

- Ima sam pet hektara zemlje i kuću, a sad moram da se selim u kuću sa 20 ari placa, jer od para koje sam dobio, nisam mogao više da kupim. Šta ću sa stokom ne znam ni sam. Ne možemo ni mi da se iselimo, jer je put potpuno neprohodan i ovde može da uđe samo teška mehanizacija- kaže Pešić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

DA SE POPLAVE NE PONOVE: Počeli radovi na obnovi nasipa u Lazarevcu! (FOTO)

U zaseoku Pirgića Rosa Pantelić (91) ostaće jedina meštanka u tom kraju. Ova žena od države nije dobila nikakvu pomoć, iako je do njene kuće zbog klizišta moguće doći samo peške. Pošto se pre mnogo godina razvela, a muž joj je u međuvremenu umro, nije mogla da pribavi potrebne papire, pa je prinuđena da život nastavi u trošnoj kući, bez ikoga.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Bila sam kratko vreme kod ćerke, ali sam se vratila mojoj kući. Došla sam ovde da umrem, valjda će me Bog uzeti. Teško je biti sam u ovim godinama- kaže ova baka.

Bedem od 50.000 evra sprala prva kiša!

U drugom kraju Rebelja završene su mnoge kuće žiteljima kojima klizišta ugrožavaju domaćinstva. Među onima koji su odlučili da ne napuste Rebelj je Milica Pantelić (78), koja živi sama. Ona će se do kraja maja useliti u novu kuću.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Stara kuća mi je pukla skroz. Godinu dana sam u njoj, a da bi prezimela morala sam da rupe popunjavam papirima. Čim padne kiša, ja pobegnem kod ćerke, jer se plašim da klizište ne krene opet. Ne mogu da idem iz Rebelja u ovim godinama. Čekam da se završi nova kuća, pa se nadam da ću u njoj poživeti još koju godinu. Po prvi put ću dobiti kupatilo i srećna sam zbog toga- kaže ova žiteljka Rebelja.

DOKLE VIŠE OVAKO? Srbija pod vodom, bujice nose sve pred sobom! (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U prošlogodišnjim majskim poplavama u Rebelju je oštećeno 20 kuća. U selu koje je po poslednjem popisu imalo preko 200 stanovnika, ostaće samo 80 meštana. Pitanje je koliko njih će se i zadržati na selu, jer su putevi oštećeni, lokalna samouprava nema sluha ili novca za rešavanje tog problema, pa su meštani prinuđeni da koriste alternativne pravce.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA