Vladika Artemije negira da je u raskolu!

Artemije negira da je u raskolu, ističući da u crkvenom raskolu može biti samo neko ko je izneverio pravoverje

  • 9
ARTEMIJE MARKO RADOSAVLJEVIĆ Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Bivši vladika raško-prizrenski Artemije ne prihvata poziv Svetog arhijerejskog Sabora SPC i patrijarha Irineja da, kako su oni od njega tražili, "krene putem mira i jedinstva sa Crkvom".

RAT VLADIKA U SPC: Oteo si pare od naroda i sirotinje, na računima imaš milione dolara!

U saopštenju dostavljenom medijima, Artemije kaže da njegovo odbijanje nije oglušivanje o poziv Sabora i patrijarha već svojevrsno svedočenje o pravoverju.

- Sve dok nepokolebljivo ostajemo u svetootačkoj veri, ništa zajedničko nemamo sa raskolom. Gledano, međutim, Vašim očima, Artemije je u raskolu - piše u saopštenju.

Sveti arhijerejski Sabor SPC i patrijarh Irinej pozvali su u sredu bivšeg vladiku Artemija da "krene putem mira i jedinstva sa Crkvom" ili će Sabor biti primoran da umesto jedinog spasonosnog rešenja preduzme dalje i konačne kanonske mere.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Artemije, međutim, navodi da je možda administrativno odvojen od SPC, ali da dogmatski nije odvojen od Hrista, a to znači ni od Srpske pravoslavne crkve kakvu nam je osnovao i predao Sveti Sava.

- Svedočimo Vam da čvrst osećaj imamo da smo bili i, uistinu, ostajemo u pravoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi koju vernici najbolje prepoznaju i prihvataju - navodi se u saopštenju.

Artemije negira da je u raskolu, ističući da u crkvenom raskolu može biti samo neko ko je izneverio pravoverje.

- Sadržina Vašeg pisma ne govori da je ono plod Duha Svetog, nego plod duha ljudskog radi pravdanja pred svetom i da bi se reklo:

- Eto, mi bratoljubivo hoćemo da pomognemo bivšem episkopu, a on nas odbija - naveo je Artemije koji nikada nije prihvatio odluku Sabora SPC koji ga je raščinio.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U - - Je

    29. maj 2015 | 11:43

    Uzeo si najveci deo kolaca,e to je uzrok svemu!Nikome ne trebaju tvoje mrvice sto dajes!Bog sve vidi....

  • Veljo

    29. maj 2015 | 09:04

    U ime Hristovo morate da se odmorite jer je mir i sloga dar od Boga a raskoli i svadje i nemiri su od nepomenika.Hristos Spas reče,"onaj koji hoće da bude veći taj da bude kao sluga".nemojte vladike da dozvolite raskol i nemojte da vama upravljaju političari i strane službe ili bilo koji svetovni ljudi ili laici jer jednog Vladara i Cara i Boga Oca Gospoda Spasitelja i Hranitelja i Branitelja imamo i niko nije iznad njega.u Hrista vjerujemo.sve za Hrista i Hrista ni zasta.

  • Milos

    29. maj 2015 | 06:15

    Drz se vladiko,Bog zna pravu istinu sto su te proterali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA