LUDILO U SARAJEVU ZBOG PAPE: Gasi se internet, zabranjeno korišćenje mobilnih telefona!

Kako prenose hrvatski i bosanski mediji, iz Srbije je najavljen dolazak oko dve i po hiljade građana, a ukupan broj vernika koji se u Sarajevu očekuje tog dana premašuje 60.000 hiljada

  • 42

Papa Franja je u video-poruci danas potvrdio dolazak u Bosnu i Hercegovinu 6. juna, što je izazvalo oduševljenje među pripadnicima katoličke crkve na Balkanu. Turističke agencije u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Makedoniji u ponudi imaju aranžmane do Sarajeva za ovaj dan, dok će iz Srbije, u organizaciji Katoličke crkve, na doček poglavara otići nekoliko hiljada ljudi.

FOTO-UBOD: Kolinda papi Franji poklonila dres fudbalske reprezentacije Hrvatske!

Pošto je zabranjeno da se putuje privatnim vozilima, u Srbiji su crkve te koje organizuju prevoz za svoje vernike, dan pre kako bi se pripremili za ovaj, za njih, veliki dan.

- Veliko je interesovanje za odlazak u Sarajevo. Krećemo u petak uveče kako bismo stigli ranije i pripremili se za svečanost. Pošto nam je rečeno da ne putujemo privatnim prevozom, crkva je organizovala prevoz i smeštaj. Vraćamo se za Srbiju čim se završi misa, a za sada samo iz naše parohije ide više od 300 ljudi - kažu iz Crkve Krista Kralja.

Kako prenose hrvatski i bosanski mediji, iz Srbije je najavljen dolazak oko dve i po hiljade građana, a ukupan broj vernika koji se u Sarajevu očekuje tog dana premašuje 60.000 hiljada. Iz BiH se očekuje oko 34 hiljade vernika, iz Hrvatske više od 20.000, a nemali broj dolazi i iz Makedonije i Slovenije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sarajevo će na dan posete pape Franje, koji je za vrlo kratko vreme uspeo da pridobije simpatije celog sveta, biti pod pravom opsadom policije i vatrogasaca, a građani u toku ceremonije neće moći da koriste internet i telefone.

Sarajlije su unapred obaveštene i da će prozore morati da drže zatvorene, ali i da tokom prolaska kolone sa papom Franjom ne smeju da borave na balkonima.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Papa Franja će u BiH boraviti 11 sati i tom prilikom će obići sedam lokacija. On i njegova pratnja će u 7:30 minuta s aerodroma u Rimu krenuti ka Sarajevu gde se očekuju u devet sati. Ceremonija dobrodošlice u zgradi Predsedništva BiH biće upriličena u 09:30. S predstavnicima civilnih vlasti, biskupima i drugim verskim poglavarima papa će se sastati u 10:10.

Dolazak na stadion Koševo planiran je u 10 sati i 40 minuta nakon čega će biti upriličeno euharijstijsko slavlje i propoved pape Franje. Susret sa sveštenicima, redovnicima i bogoslovima planiran je za 16 sati i 20 minuta nakon čega će papa papamobilom preći u Franjevački međunarodni studentski centar. Susret pape s mladima predviđen je za 18:30 nakon čega će se papa Franja s pratnjom zaputiti prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Dolazak pape u Rim predviđen je u 21 sat i 20 minuta.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TT

    2. jun 2015 | 17:41

    A ograničenje disanja i redukcija u potrošnji vazduha? Šta ako ga usfali zbog velike koncentracije ljudi? Previše oni sloboda dopuštaju običnim smrtnicima.

  • Dimitrije

    2. jun 2015 | 13:51

    Antihrist turneja 2015.

  • momazver

    2. jun 2015 | 12:46

    Bilo kako bilo,moraće da pazi na garderobu. Tamo biju zbog nje....Srbe, Amerikance...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA