DŽIHADISTI IZABRALI SLEDEĆU DRŽAVU KOJU ĆE UNIŠTITI: Evo i koja je!

Sve se više čini da se polako ostvaruju planovi Islamske države u vidu proširenja i zauzimanja teritorija na Bliskom istoku. Ono što je još gore, islamističke grupe širom sveta počinju da priznaju njihov kalifat

  • 11

Najozloglašenija teroristička organizacija današnjice, Islamska država ili ISIS, prošle godine je najavila proširenje svog kalifata i to oduzimanjem teritorija drugih država. ISIS trenutno drži više od polovine Sirije i veliki deo Iraka, a njihova najnovija meta je susedski Jordan.

KO OVO SHVATI - SVAKA ČAST: Na Bliskom istoku je potpuni haos, evo ko protiv koga ratuje! (FOTO)

Kraljevina Jordan je nedavno oformila pustinjsku brigadu, a cilj je da se osigura ova usamljena granica sa Irakom i da spreče džihadisti i krijumčari da kroče na tlo njihove države.

Ova pustinjska granica sa Irakom je najbliže dokle su došli borci ISIS-a u nekoliko njihovih pokušaja da uđu u ovo zapadno kraljevstvo. Gledajući na duže staze - Jordan je sigurno jedan od njihovih ciljeva.

Zbog toga je udvostručen broj naoružanih policajaca i patrola u poslednjih godinu dana ne samo na iračkoj granici, već i severnije, na granici sa Sirijom gde se Jordan suočava sa tri različite militantne grupe.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ali, čini se da i to nije dovoljno. Nedavno je došlo do napada, kada je u jednom gradu u južnom Jordanu džihadista digao u vazduh vladino vozilo. Kralj Abdulah II je odmah smenio trojicu vodećih ljudi unutrašnje bezbednosti, uključujući i generala.

ONI SU SRAMOTA ZA LJUDSKI ROD: Zemlja im je razorena i raspada se, a oni troše novac i sve to postavljaju na internet (FOTO)

Ne preti kraljevini opasnost spolja, već i iznutra.Veliki broj Jordanaca bori u redovima ISIS-a i sami ekstremisti imaju velike simpatije u Kraljevini. Oni jordanski ekstremnisti koji su uhapšeni, smešteni su u zatvor i tamo pokušavaju da ih odviknu od nasilja.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

U zatvoru na zapadu zemlje, od 500 zatvorenika, 24 njih ide na program reradikalizacije. Koliko Jordan ekstremiste shvata ozbiljno, govori i podatak da su oformili centralu u kojima građani mogu da se jave ukoliko primete bilo koji oblik nasilja. Policija je čak napravila i svoju aplikaciju kako bi se približili što više mladima.

I dok jordanske vlasti gađaju ciljeve ISIS-a, džihadisti uzvraćaju preko interneta i najavljuju osvetu. 

Nakon što su militanti spalili živog u kavezu jordanskog pilota početkom februara, Jordan je krenuo u oštru defanzivu bombardujući uporišta ISIS-a i najavljujući da se neće zasutaviti dok ih potpuno ne uništi.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

KAKO JE NASTAO ISIS: Uzbudljiv je put od beznačajne grupice do sile od koje drhti planeta (VIDEO)

Zanimljivo je spomenuti činjenicu da je Islamska država osnovana od strane jordanskog radikala Abu Musaba al-Zarkavija 1999. godine i tada se zvala "Organizacija za monoteizam i džihad". Odmah nakon američke invazije na Irak postaju ozloglašeni zbog samoubilačkih napada na šiite, iračku vojsku i koalicione snage.

Što se tiče ostalih delova sveta, brojne islamističke grupe počinju da priznaju njihov kalifat. Pomenućemo islamiste u Libiji koji drže nekoliko gradova od kojih je najznačajniji Sirt, kao i Boko Haram koji je u Nigeriji proglasio vilajet al-Sudan al Garbi kao deo kalifata.

(N.I)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    3. jun 2015 | 08:38

    A kako to da ovaj ISIS sve osvaja, samo zaobilazi Izrael, smesno i strasno.

  • Reklama

    3. jun 2015 | 07:44

    Za Toyotu. Pronaci ko je narucio toliko HILUXA i eto bitne informacije o lokacijama kretanju i imenima terorista. Mozda nije cilj da se sazna? Prekinula bi se Predstava.

  • Enzo

    3. jun 2015 | 01:52

    Ovdje najviše zarađuje Toyota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA