Biznismeni duguju milione bankama

Svaki četvrti privrednik u Srbiji ne može redovno da vraća dug u iznosu od oko tri milijarde evra

  • 0

Preduzeća u vlasništvu Mila Đuraškovića, Milana i Bogdana Rodića, Radoslava Sekulića, Željka Jovovića i još dvadesetak drugih nakupila su milijardu evra dugova.

Samo jedanaest preduzeća - Nibens, Velefarm, Habitfarm, Rodić MB trgovina, Agroživ, Unihemkom, Koling, Elp, Eltim i Džip komerc - ne mogu da plaćaju iz redovnog poslovanja gotovo 700 miliona evra duga nastalog kroz zajmove koje su te firme uzimale 2007. i 2008.

Podaci NBS-a pokazuju da svaki četvrti privrednik u Srbiji ne može redovno da vraća svoje dugove u iznosu od oko tri milijarde evra.

Bankari objašnjavaju da privrednici ulaze u blokadu i bankrotstvo iz tri razloga. Prvi, pre krize preduzeća su se širila u okviru svoje delatnosti i više nego što je tržištu trebalo. Drugi razlog je širenje van svoje osnovne delatnosti, dok je treći taj što su se zaduživali po visokim kamatama.

- Investirali smo mnogo po Srbiji u tekstil, agrar, akcije banaka i nekretnine. Kriza je dovela do sloma tržišta nekretnina i berze, pa nam je vrednost firme pala sa 500 na 100 miliona evra, a dugovi su ostali isti - kaže Đorđije Nicović, vlasnik kompanije "Irva investicije", koja je svela dug prema bankama na 20 miliona evra.

(Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA