Ovaj kontroverzni vladika podržava gejeve i transseksualce

Poruke ohrabrenja Kejtlin Džener koje je vladika Lazar Puhalo postavljao na svojoj Fejsbuk stranici izazvale su buru komentara njegovih pratilaca

  • 10

Zbog svojih provokativnih stavova, kojima na društvenim mrežama često izaziva oprečne komentare, penzionisani episkop Pravoslavne crkve u Americi se razlikuje od sveštenika i monaha na koje ste navikli.

PRVI PUT KAO ŽENA: Ovako sada izgleda očuh Kim Kardašijan (FOTO)

Puhalo je za "24 sata" ispričao kakvo je njegovo viđenje prava homoseksualaca i transrodne populacije, sa posebnim osvrtom na slučaj Kejtlin Džener.

Poruke ohrabrenja Kejtlin Džener koje je Puhalo postavljao na svojoj Fejsbuk stranici izazvale su buru komentara njegovih pratilaca. Poziv hrišćanima da se "manu mržnje" i "budu tolerantni" neki su dočekali sa pohvalama, a drugi na nož. Svoje stavove Lazar Puhalo objašnjava ovako:

Foto: Fejsbuk / Vladika Lazar Puhalo Foto: Fejsbuk / Vladika Lazar Puhalo

- To je njena lična odluka. Trebalo bi da gledamo svoja posla i ostavimo je na miru. Lično, mislim da je operacija greška i da nije trebalo da je uradi, ali Bog me nije napravio njenim sudijom. U Kanadi prepoznajemo transrodnost kao realno kliničko stanje, a operacije plaća socijalno - kaže Puhalo.

O njoj, dodaje on, treba da pričaju medicinski stručnjaci, a ne ostrašćeni smrtnici.

- Mnogi govore poneseni emocijama i ideologijom. Mi nismo kvalifikovani da diskutujemo o ozbiljnim zdravstvenim temama i ne treba da obmanjujemo sebe misleći da jesmo - zaključuje Lazar Puhalo.

Pitanje prava homoseksualaca takođe je česta tema njegovih objava na Fejsbuku, pa iako smatra da u crkvenom i biblijskom pogledu to "nesumnjivo jeste i treba da se tretira kao greh", Puhalo veruje da oblast ljudskih prava mora da uredi država.

- U demokratskom društvu to se mora rešavati zakonima. Amerikanci imaju svoj Ustav, a u Kanadi imamo "Povelju o pravima i slobodama". Ovi dokumenti kažu da nijedan građanin nema veća prava od drugog i da su svi jednaki. Dakle, o tome treba da odlučuje Vrhovni sud, a ne posebne interesne grupe. Kada bismo imali vladu ili diktatora kao u Iranu, mogli bismo da odlučimo da je to religiozna stvar - kaže Puhalo.

Foto: Fejsbuk / Vladika Lazar Puhalo Foto: Fejsbuk / Vladika Lazar Puhalo

Vladika Lazar Puhalo, kako sebe zove na Fejsbuku, episkop je Pravoslavne crkve u Americi u penziji i iguman manastira Novi Ostrog u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi. Njegov otac je u Kanadu došao iz Bosne, daleke 1906. godine a majka mu je pola Mađarica, pola aškenaz Jevrejka.

Takozvana Pravoslavna crkva u Americi je pomesna autokefalna crkva, a 1970. godine je dobila autokefalnost od Ruske pravoslavne crkve. Ona je samostalna pomesna crkva, administrativno i kanonski je potpuno nezavisna od drugih pomesnih crkava.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tradicionalista

    10. jun 2015 | 09:50

    Covek lepo rekao nije on postavljenj do boga da bi nekome sudio i ne treba nikome suditi ali po bibliji to je greh.

  • Nistavilo

    10. jun 2015 | 09:00

    Ne podrzava on nikoga od njih vec kaze da nije nasa stvar sta oni rade.

  • топлистанадреалиста

    10. jun 2015 | 09:27

    Ја говорим једно а ви лупајте минусе!!! Док се Свети Сава не прогласи католиком нема у еу!!! ватиканска булумента на челу са иринејом и григоријем увелико обавља прљави посао!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA