Evo kako bi SRBI danas živeli da je KNEZ LAZAR pobedio u KOSOVSKOM BOJU!

Evo do čega bi dovela velika srpska pobeda koju bi pratila i neka velika, možda nevezana katastrofa koja bi dugoročno onemogućila prodor naroda iz Male Azije u Evropu

  • 64

Dvojica najpopularnijih srpskih istoričara, dr Čedomir Antić i dr Predrag Marković u nastavku feljtona za "Nedeljnik" zamišljaju kako bi izgledali Srbija, Balkan i Evropa da su vojske srpskih vladara ostvarile pobede u bitkama na Marici i na Kosovu.

 

- Velika srpska pobeda koju bi pratila i neka velika, možda nevezana, katastrofa koja bi dugoročno onemogućila prodor naroda iz Male Azije u Evropu, dovela bi svakako do stabilizacije na Balkanu i u srpskim zemljama. Knez Lazar bi se verovatno vremenom ustoličio za vladara svih oblasti koje je držao car Dušan, sa izuzetkom krajeva u centralnoj i južnoj Grčkoj koji bi bili vraćeni Vizantijskom carstvu - napisao je doc. dr Čedomir Antić.

 

Zemlje Mrnjavčevića bi vremenom verovatno bile podeljene. U nedostatku opasnosti od strane Bugarske i Vizantije, Lazarevići koji bi se (pošto bi ostao živ mlađi Lazarev sin Vuk) verovatno održali tokom nekoliko generacija, postali bi dinastija.

 

U sukobima sa Ugarskom i Bosnom ta bi se srpska država modernizovala ili počela da opada i tako dočekala 19. vek i samostalnost ili stupanje u neku veliku državu - Ugarsku ili Rusiju.

 

- Srpski narod ostao bi u granicama srpske države, u Bosni bi srpski etnički identitet postepeno postajao odvojen od onoga u Srbiji. Lišena Kosovskog mita i zaveta, srpska nacija imala bi drugačiju, manje dramatičnu, verovatno i manje tragičnu, ali svakako i manje uzvišenu istorijsku sudbinu -  objašnjava Antić kako bi tekao jedan od četiri scenarija srpskih pobeda u velikim srednjovekovnim bitkama.

 

Foto: Nedeljnik.rs

Foto: Nedeljnik.rs

 

Dr Predrag Marković pita se da li bi Vukašin i njegov sin pokušali obnovu velike balkanske države, kao što je to smerao car Dušan? Onda bi tek Marko Kraljević i u stvarnosti mogao da dosegne veličinu koju ima u pesmama. Možda bi postao neka mešavina cara Dušana i Stefana Lazarevića.

 

- Turci su bili u takvom naletu da su se nekoliko puta oporavljali i od ovakvih poraza. Ipak, srpska pobeda na Kosovu bi izmenila mnogo toga. Na primer, kako bi izgledala bitka kod Nikopolja (1396), jedna od poslednjih krstaških vojni, u kojoj su Turci, uz podršku svog novog vazala, Stefana Lazarevića, do nogu potukli veliku krstašku koaliciju u kojoj su bili Francuska, Sveto rimsko carstvo (Nemačka), Ugarska, Vlaška, Poljska, malteški vitezovi, Venecija, Đenova, pa čak i Škoti i Švajcarci.

 

Kosovski boj, 500 godina stara flamanska tapiserija u francuskom zamku Šenonso. Foto: chenonceau.com

Kosovski boj, 500 godina stara flamanska tapiserija u francuskom zamku Šenonso. Foto: chenonceau.com

 

Englezi su odbili da pomognu Francuzima, uprkos tekućem primirju u Stogodišnjem ratu. U ovom scenariju, otac i sin, Lazar i Stefan i svi oni „oklopnici bez mane i straha" koji bi u tom slučaju preživeli Kosovo, prelomili bi ishod. Turska se ne bi učvrstila na Balkanu.

 

Ono što je sigurno, svest bi nam bila drugačija bez spominjanja Kosovskog boja, čak i onih izmišljenih događaja, pre, posle i za vreme te bitke. Tog sukoba koji je kao malo koji u svetskoj istoriji zaslužio da postane epski događaj.

 

Ne možemo ni da zamislimo srpsku kulturu i identitet bez Banović Strahinje, Miloša Obilića, Kosovke devojke, Majke Jugovića... Njegoševo stvaralaštvo i ideje bi bili veoma različiti bez sećanja na Kosovo.

 

Foto: mc.rs

Foto: mc.rs

 

- Nema epohe u modernoj poeziji, od Rakića do moje sestre Milene, u kojoj ne odjekuje, makar neobično, Kosovski boj. Za razliku od ostalog našeg kontrafaktualnog domišljanja, koje 'može da bidne, a ne mora da znači', sasvim je izvesno šta bi bilo sa srpskim identitetom bez Kosovskog boja i svih onih složenih tragova njegovih u kolektivnom pamćenju i svesti. Bez svega toga, mi bismo bili sasvim drugačiji narod. Nije jasno kakav - zaključuje Predrag Marković za Nedeljnik.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo anonimno

    11. jun 2015 | 16:18

    PA KNEZ JE I POBEDIO, SAMO SU LJUBOMORNI NEMCI I VATIKAN PROMENILI ISTORIJU!!! Ne pričam gluposti, za ovo postoje konkretne činjenice!Raspitajte se malo.

  • Istoričar sudija

    11. jun 2015 | 16:41

    Pobedili ili ne svejedno je. U Srbiji toga doba posle Kosovske bitke ostalo je toliko malo muških srpskih glava da je jedva bilo za dalju reprodukciju. Sreća pa je tad bilo normalno imati desetoro dece pa hvala Bogu i danas SRPSKI rod postoji. Veći problem od Kosovske bitke je što se mladi ne žene i udaju i što nam je prirodni priraštaj negativan.

  • brrrr

    11. jun 2015 | 16:33

    ziveli bi isto.posto smo podjednako glupi.kako tada,tako i sada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA