HIT: "Gospodar prstenova" inspirisan srpskim bitkama!

U knjizi "Čajni klub profesora Nikolića" autor Bojan Medić našao analogiju između Tolkinovog remek-dela epske fantastike i srpske istorije, od Kosovske bitke do bitaka iz Prvog svetskog rata

  • 0

Izdavačka kuća "Laguna" predstavila je roman "Čajni klub profesora Nikolića" ekonomiste Bojana Medića (35), u kojem je autor našao brojne analogije između remek-dela epske fantastike "Gospodar prstenova" i srpske istorije - od Kosovske bitke do bitaka iz Prvog svetskog rata!

Urednik ovog izdanja, književni kritičar Petar Arbutina, skaže da je autor ponudio novo i originalno čitanje Tolkinovog "Gospodara prstenova", nalazeći bezbroj analogija između remek-dela epske fantastike i naše istorije.

- Autor dokazuje da se Tolkin inspirisao srpskim junacima i njihovim bitkama prilikom pisanja "Gospodara prstenova", u kome se Hobiti bore protiv imperija zla kao Srbi protiv Turaka, a kasnije protiv Austrougarske i Nemačke - kaže Arbutina.

Ne osporavajući da je Tolkin pošao od keltskih mitova i homerskog epa, ovaj kritičar se slaže s Medićem da ima osnova za njegovu tezu da je herojsko držanje male srpske vojske, o kome se tokom Prvog svetskog rata puno pisalo u Velikoj Britaniji, ostavilo dubok utisak na oskfordskog profesora, što nije moglo, a da se ne odrazi na njegovo pisanje po završetku rata.

Arbutina kaže da se nekima neće svideti neobična Medićeva teza, ali da će biti mnogo više čitalaca i među onima koji vole Tolkina koji će je prihvatiti.

- Roman je dijalog između profesora Nikolića i njegovog učenika Dušana u školskoj biblioteci o mogućoj vezi između Hobita i srpskih vojnika, Aragorna i Karađorđa, Okruga i Srbije, demonskih Orka i Turaka Osmanlija - navodi Arbutina.

Medić je na ideju o analogijama između Tolkinovog dela i srpske istorije došao gledajući kraj filmske verzije "Gospodara prstenova", kada družina Hobita uništava prsten kao simbol moći. On je ispričao da je tokom tri godine istraživao srpsku istoriju i tragao za paralelama u "Gospodaru prstenova " i pisao roman.

Naslov knjige je, prema rečima Medića, asocijacija na "Čajni klub" u oksfordskoj biblioteci, gde su se okupljali Tolkin i prijatelji, kao što je ime profesora Jovan T. Nikolić "srpska verzija" Džona Tolkina.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA