Rezolucija o Srebrenici i u Kongresu SAD

U dokumentu se navodi da Predstavnički dom smatra da su snage Srba u BiH tokom rata 1992 - 1995. počinile etničko čišćenje i genocid, kao i da "osuđuje izjave koje negiraju ili dovode u pitanje to da je masakr u Srebrenici genocid"

  • 82

Posle najavljenih rezolucija o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i Evropskom parlamentu, takva inicijativa se pojavila i u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

CELA BIH NA NOGAMA ZBOG ORIĆA: Traže prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom! (FOTO)

Kristofer Smit, republikanski kongresmen iz Nju Džerzija, je predložio, a 29 njegovih kolega iz Republikanske i Demokratske partije podržalo, rezoluciju kojom se osuđuje "genocid koji su snage bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima u Srebrenici".

U dokumentu se navodi da Predstavnički dom smatra da su snage Srba u BiH tokom rata 1992 - 1995. počinile etničko čišćenje i genocid, kao i da "osuđuje izjave koje negiraju ili dovode u pitanje to da je masakr u Srebrenici genocid".

U predlogu rezolucije se navodi i da se "SAD ohrabruju da zadrže i reafirmišu politiku podrške nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine", zatim miru i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i pravu na povratak izbeglih i raseljenih.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Dokumentom se izražava zalaganje za otkrivanje istine o svim nestalim licima iz Srebrenice i BiH, izražava se podrška radu Haškog tribunala za ratne zločine i pozdravljaju hapšenja optuženika, pre svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Kongresmeni izražavaju poštovanje prema "hiljadama nevinih ljudi" koji su ubijeni u Srebrenici, ai i prema svima s prostora bivše Jugoslavije, "iz Srbije, BiH i drugih zemalja" koji su rizikovali ili žrtvovali svoje živote u borbi za ljudska prava.

Ova inicijativa u Kongresu SAD, kao i u UN i parlamentu EU, dolazi povodom 20. godišnjice srebreničkog masakra, koja se obeležava 11. jula.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    13. jun 2015 | 17:56

    A 3500 pobijenih Srba u Podrinju niko i ne pominje. Ni Natasa Kandic, mi Sonja Biserko, ni zene u crnom pa cak ni zvanicna Srbija.

  • Miloš

    13. jun 2015 | 19:40

    Sada ste se setili,posle 20 godina šta je bilo u Srebrenici.A šta ste radili srbima u Bratuncu,Kravici, Zv,Podrinju,Sarajevu,..........?!

  • Goran

    13. jun 2015 | 18:00

    Valjda ce sada naši državnici shvatiti da je jedino mesto gde treba da idu Moskva gde će biti poštovani a ne omalovazavani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA